El Museu del Cinema de Girona incorpora al seu fons més de 2.400 fotos signades d'artistes consagrats

Les fotografies formen part de la col·lecció privada de Vicente Arroyo

Vicente Arroyo es va criar a Figueres en una família que practicava una educació molt estricta. 'Era com estar entre un convent i un quarter militar', descriu el mateix col·leccionista. Per això, el cinema era una via d'evasió per Arroyo, que se sentia fascinat per les estrelles del cel·luloide la dècada dels 40, quan va començar precisament a recopilar fotografies. Es tracta de retrats d'estudi (hi ha molt poques imatges que siguin de rodatges de pel·lícules) que tenen la peculiaritat d'estar signades pels mateixos artistes. 'Moltes de les estrelles que he conegut en persona m'ha decebut, perquè veus que són humans', ha explicat Arroyo que reconeix el 'talent' que desprenien les estrelles de Hollywood del segle XX. 'Ara hi ha actors i actrius molt famosos que surten tot el dia a les revistes del cor però no m'interessen, són vulgars', ha detallat.

Concretament, la donació al fons del museu -que aquest 8 d'abril compleix 12 anys de vida- és de 2.396 fotografies que Arroyo ha anat recollint per diferents vies. Algunes les va demanar directament a l'actriu o actor, picant a la porta del seu camerino, sovint a Gran Bretanya on hi va viure molts anys. Per això, moltes de les fotografies estan dedicades personalment a la persona d'Arroyo. Sinó, aquest col·leccionista també escrivia cartes als estudis de Hollywood per demanar-los fotografies signades que li mancaven i, fins i tot, ha participat en subhastes per adquirir-ne les més preuades.

Ara tota aquesta feina de dècades reposarà al fons del Museu del Cinema. Segons ha explicat el seu director, Jordi Pons, aquestes fotografies s'estan catalogant perquè, en un futur, tothom que les vulgui estudiar hi pugui tenir accés. El 80% de les imatges ja s'han digitalitzat i Pons creu que en un mes s'haurà acabat tota la feina de catalogació. Per al juny el museu prepara una exposició temporal on es puguin mostrar les imatges més representatives de la col·lecció.

Aquesta donació contribueix, segons ha destacat el director, a millorar i enriquir el fons documental del museu que darrerament ha rebut altres destacades donacions. Per una banda, la col·lecció Alfred Barrós Allué amb 13.966 fotografies, relacionades amb prop de 600 pel·lícules i 337 actors del període 1917-1965 i, per altra banda, la col·lecció cedida per Àngel Brossa, formada per 90 imatges d'actors i actrius de l'època del cinema mut de Hollywood.

Aquest fons encara es podrà enriquir més a través d'un altre compromís que ha adquirit Arroyo amb el Museu del Cinema de Girona a qui cedirà, per testament, una altra col·lecció basada en els guanyadors d'Oscars durant tota la història d'aquests guardons. Arroyo ha aconseguit tenir totes les imatges dels actors, directors i alguns secundaris guanyadors d'un Oscar durant totes les edicions, en total més de 3.000 fotografies. 'És una col·lecció única a l'Estat i que està valorada amb més d'un milió de lliures esterlines', ha subratllat Arroyo.