L'atur puja un 1,2% a Girona al juliol després de quatre mesos de davallades

Percentualment, el territori registra l'increment més acusat de tota Catalunya seguit de prop per Barcelona

Després que al febrer les comarques gironines sumessin tan sols cinc desocupats, i a partir d'aquí encadenar quatre mesos seguits de davallades, l'atur torna a pujar a la demarcació. En concret, el mes de juliol es tanca amb 365 desocupats més, cosa que traslladat en percentatges suposa un augment de l'1,19%

Si es posa en relació amb la resta del país, l'increment de l'atur a les comarques gironines d'aquest juliol és el més elevat de tota Catalunya. El segueix de prop Barcelona (amb un 1,17%) i, ja a molta més distància, s'hi troba Tarragona (amb un 0,23%). Lleida, per contra, redueix la seva xifra de desocupats en un 0,23%

Per sectors, a les comarques gironines, aquell que suma més aturats és la construcció (134), seguit dels serveis (116) i la indústria (52). També hi ha 76 persones sense cap ocupació anterior que s'han apuntat a llistes. I finalment, aquest juliol l'agricultura gironina és l'únic sector que redueix desocupats (en concret, tretze persones).

Ara mateix, a les comarques gironines hi ha 31.103 desocupats. En comparació amb el juliol del 2021, això suposa un descens del 16,07% (5.939 persones menys).

Un 6,38% menys de contractes

En paral·lel, durant aquest juliol la contractació també ha anat a la baixa. Segons l'estadística que ha fet pública el Ministeri, a les comarques gironines aquest darrer mes s'han rubricat un 6,38% menys de contractes (-2.148).

Al llarg del juliol, a la demarcació s'han signat 32.067 contractes, sobretot concentrats al sector serveis (25.512). És una dada lògica, tenint en compte que s'està en plena temporada turística, i que dins el terciari s'hi troben subsectors com el comerç i l'hostaleria.

Pel que fa a tipologies, més de la meitat dels contractes (18.259) han estat indefinits. Aquí la reforma laboral hi té molt a veure. Però al mateix temps, el descens de la contractació d'aquest juliol, i l'increment de l'atur, també es deu a la mesura impulsada per la Moncloa (perquè com que ara molts contractes ja són indefinits, per temporada ja no se'n fan tants de temporals).

Puja l'afiliació

El mercat de treball gironí augmenta aturats i baixa en contractació durant el juliol. Però les dades del Ministeri també recullen com, durant aquest mes, la demarcació ha guanyat afiliats i ha creat nous llocs de treball. En concret, al juliol la Seguretat Social n'ha sumat 12.655 (un 3,52% més). I això situa els afiliats en una xifra rècord, ja que arriben fins als 371.726 (cosa que comparat amb un any enrere suposa un augment del 4,97%).