El TSJC confirma els 18 anys de presó l'acusat d'executar a trets un empresari a Lloret de Mar

El tribunal desestima el recurs de la defensa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la sentència de l'Audiència de Girona que condemna a 18 anys de presó l'acusat d'executar a trets un empresari a Lloret de Mar (Selva) l'any 2012. El jurat popular va declarar Zhirayr Abrahamyan culpable d'assassinat i tinença il·lícita d'armes i l'Audiència el va condemnar però la defensa hi va presentar recurs d'apel·lació, que ara l'alt tribunal ha desestimat.

A la sentència, el tribunal desmunta un per un dels arguments de la defensa. "Existeix una suma d'elements provats que condueixen a una unívoca i inequívoca conclusió lògica final", conclou la sentència. Segons la sentència, entre els 19.30 i les 20.00 hores l'acusat i la víctima van quedar en un descampat proper a l'antic col·legi Can Barnés per resoldre un conflicte que tenien. Un cop allà, a traïció, el processat va engegar cinc trets contra la víctima, que no va tenir cap possibilitat de defensar-se. Després de perpetrar el crim, l'acusat va fugir de Lloret. El van detenir a València l'abril del 2017.

"El jurat va pronunciar el seu veredicte declarant culpable l'acusat Zhirayr Abrahamyan, amb nou vots, d'haver causat intencionadament la mort de la víctima, prevalent-se i sent plenament conscient que no podia defensar-se de cap manera. El jurat va pronunciar el seu veredicte declarant culpable l'acusat, amb nou vots, de disposar, en el moment dels fets, d'una arma de foc curta per la que no tenia la llicència". D'aquesta manera la sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent el magistrat-president del jurat Juan Mora, recull el veredicte del tribunal popular que va declarar el processat culpable d'assassinat i tinença il·lícita d'armes.

Així, la sentència conclou que ha quedat provat que entre les 19.30 i les 20.00 hores del 13 de setembre del 2012, l'acusat i la víctima van quedar en un descampat proper a l'antic col·legi Can Barnés de Lloret de Mar. El processat hi va anar armat amb una pistola i, tan bon punt es va trobar amb la víctima, li va engegar un primer tret a través de la porta del copilot del cotxe de l'empresari.

Després, va donar la volta al vehicle i, mentre la víctima intentava fugir, va disparar dos cops més. Quan l'empresari ja estava a terra, el va rematar descarregant-li dos trets més al cap. Segons la sentència, la víctima no es va poder defensar de cap manera "per no portar cap arma; per com de ràpid, inesperat i per sorpresa va ser l'atac i perquè ja es trobava ferit a terra pels trets rebuts quan li va engegar els últims".

Doble traïdoria

L'Audiència argumenta que es tracta d'un delicte d'assassinat perquè el processat va actuar a traïció: "En concret, del relat de fets declarat provat, es desprèn que ens trobem davant d'una traïdoria sorpresiva i una traïdoria per desvaliment". Doble traïdoria perquè el condemnat "no va deixar entreveure les seves intencions fins al moment de l'agressió" i perquè va descarregar els dos darrers trets quan l'empresari "està ferit i caigut a terra".

La sentència recull la "pluralitat d'indicis" que va portar el jurat popular a declarar-lo culpable. El veredicte va considerar provat, en base als testimonis que van declarar al judici, que la víctima estava sent extorsionat per un grup de persones de nacionalitat armènia, entre les que hi hauria l'acusat.

A més, el jurat també subratllava que ja van tenir un primer enfrontament el 17 de juliol del mateix any quan Abrahamyan li va clavar un cop de puny a la víctima en ple carrer.

Pocs dies abans del crim, el 10 de setembre, el processat li va anar a demanar disculpes al negoci immobiliari que regentava la víctima però l'empresari les va rebutjar. El jurat va subratllar que l'empresari se sentia profundament ofès, volia "venjança" i va dir al seu entorn que solucionaria el problema "d'home a home" amb una baralla per la que havia arribat a demanar a un amic que li ensenyés nocions de boxa.

El dia dels fets, però, l'empresari no va tenir temps ni tan sols de treure el puny americà que duia a una butxaca per a la baralla perquè el processat va obrir foc per matar-lo.

La sentència també exposa que just després de perpetrar el crim l'acusat va fugir "sobtadament" de Lloret de Mar. El van detenir l'abril del 2017 a València. Feia quatre anys i mig que estava evadit de la justícia. Va estar en presó preventiva dos anys i va arribar al judici en llibertat. Just després del veredicte, i atenent la petició del fiscal Víctor Pillado, el magistrat va ordenar l'ingrés a presó. Està al centre penitenciari des del 18 de febrer.

L'Audiència li imposa 17 anys de presó per l'assassinat i 1 any de presó per la tinença il·lícita d'armes. En concepte de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar les germanes de la víctima amb 60.000 euros i la seva parella amb 144.896,47. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs al TSJC.