La polèmica del macroparc eòlic marí de Roses arriba fins al New York Times

El rotatiu nord-americà entrevista pescadors, veïns i biòlegs marins

El diari nord-americà The New York Times publicava el 19 de juliol un ampli reportatge sobre el macroparc eòlic marí projectat al golf de Roses (Alt Empordà) sota el títol "Allà on Dalí pintava les onades, s'hi projecten unes turbines eòliques". El text, redactat pel periodista David Gelles, fa un retrat de la vila de Portlligat entrevistant a un pescador local, Moisès Tibau, que es mostra clarament en contra del futur projecte del parc Tramuntana.

Al llarg del reportatge es reflexiona sobre l'objectiu d'Europa de consumir cada vegada menys combustibles fòssils degut al canvi climàtic i, ara també, per la necessitat que ha impulsat la crisi energètica fruit de la guerra de Rússia amb Ucraïna, alhora que explica com Catalunya té greus mancances en energies renovables.

Gelles explica com la necessitat (i la pressa) per a la seva instal·lació ha generat el rebuig de la població que considera posarà en perill una de les majors reserves naturals de la zona alhora que espantarà als possibles turistes que vulguin anar a Cadaqués de vacances.

La notícia també entrevista al biòleg marí de la Universitat de Girona (UdG), Josep Lloret, que en primer lloc es va mostrar entusiasmat davant la idea de fer un parc eòlic marí però que en segona instància va canviar de parer. "Aquesta és una de les zones més importants del Mediterrani, un veritable centre de biodiversitat", explica al rotatiu ianqui.

Dues biòlogues marines contractades pel govern espanyol i que es dediquen a la restauració del corall al Cap de Creus, Patricia Baena i Claudia Traboni, també s'han mostrat contràries a la instal·lació dels molins de vent. Aquestes asseguren que si la pesca de la zona pot passar factura a l'organisme, l'efecte del parc eòlic podria ser encara pitjor, ja que els cables que serveixen per ancorar les turbines al fons del mar remouen i pertorben l'ecosistema. "Són com els arbres del bosc. Si aquests desapareixen també ho farà la biodiversitat dels boscos", assegura Baena.

El reportatge acaba amb una frase lapidària del pescador Tibau; "Si Dalí fos viu tindria el poder per posar fi a aquest projecte".