Presó provisional sense fiança per l'home que va matar la seva mare a Maçanet de la Selva

Se li imputa un delicte d'homicidi

El jutjat d’instrucció 1 de Santa Coloma de Farners, en funcions de guàrdia, ha rebut avui l'home detingut per haver matat a la seva mare aquest cap de setmana a Maçanet de la Selva d'una ganivetada al coll. Després de declarar el jutge ha acordat aquesta tarda la presó provisional comunicada i sense fiança per un delicte d’homicidi.

Els fets van tenir lloc el dissabte a les 11:50h quan els Mossos d'Esquadra van rebre un avís de que hi havia una dona ferida d'arma blanca al carrer. Segons va avançar El Gerió Digital es tractava d'un apunyalament, l'autoria del qual s'atribuïa a un home de 32 anys que va matat a la seva mare d'una ganivetada al coll i després va fugir ubicat al veïnat de Torre Marata de la masia amb un quad.

El marit va baixar a la víctima fins al carrer i des d'allà la va dur en cotxe que encara tenia constants vitals fins a la base de Suport Vital Bàsic que té el municipi a les piscines municipals. Un cop allà, però, ja es trobava en aturada cardiorespiratòria i les unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) desplaçades no van poder fer res per salvar-li la vida.

El fill, que semblaria ser va patir un brot psicòtic, va ser objecte d'un ampli desplegament per part dels Mossos d'Esquadra -amb helicòpter inclòs- que van iniciar una recerca fins trobar-lo i arrestar-lo a Massanes.

Segons fonts properes al cas, la família de l'investigat explica que feia uns dies que l'home, de 33 anys, deia que uns sicaris el perseguien. El dia abans dels fets, va anar conduint un camió fins a la comissaria dels Mossos de Santa Coloma de Farners dient que la seva família el volia matar. El seguien el seu pare i el seu cunyat que temien que es pogués fer mal i, segons les mateixes fonts, entre ells i els policies van aconseguir convèncer-lo per anar a urgències psiquiàtriques a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès).

L'investigat va demanar que l'acompanyessin el germà i la mare fins al centre hospitalari. Un cop allà, els professionals el van visitar però van descartar que ingressés. Fonts de la investigació assenyalen que el processat, en el moment de visitar-se a l'hospital, duia una arma blanca tipus navalla a la mà. Els professionals li van donar l'alta i van acordar seguir tractament ambulatori.

La investigació indica que els familiars el van estar vigilant, ja a casa, tota la nit. L'endemà al matí, l'investigat va dir que anava a donar menjar als gossos. La seva mare el va seguir per comprovar que estigués bé. Va ser aleshores quan el processat la va atacar amb una arma, segurament una navalla, causant-li nombroses ferides. Després de perpetrar l'agressió, va tornar i li va dir al seu pare "ja està papa, ja he matat al sicari".

L'autòpsia ha determinat que la víctima tenia més d'una trentena de ferides, entre talls i contusions. Les que li van causar la mort serien les ganivetades que li va assestar al coll, seccionant-li vasos importants.

El processat s'ha acollit al dret a no declarar però hauria reconegut els fets en declaracions espontànies a un altre home a les garjoles de comissaria i als forenses que l'han avaluat per comprovar si estava orientat i tenia un discurs coherent i, per tant, estava en condicions de passar a disposició judicial.

En base a la petició del fiscal Víctor Pillado, el jutjat ha acordat presó provisional sense fiança perquè considera que, tot i que hi ha antecedents sobre que l'investigat feia dies que patia al·lucinacions, cap professional va ordenar un internament no voluntari i l'home va intentar desfer-se de proves just després dels fets i fugir. Per això, el jutjat l'envia a presó a l'espera que li facin les avaluacions pertinents per comprovar si tenia les capacitats volitives i cognitives afectades o anul·lades per algun trastorn mental.