El condemnat per matar un jove en una discoteca de Lloret fuig de la justícia per no entrar a presó

No s'ha presentat a la vista i les acusacions demanen una ordre internacional de detenció

El condemnat a 15 anys de presó per matar d'una coça al cap el turista italià a la discoteca St. Trop de Lloret de Mar (Selva) la matinada del 12 d'agost del 2017 ha fugit de la justícia. Aquest dimecres hi havia fixada a l'Audiència de Girona una vista per resoldre si Rassoul Bissoultanov, que fins ara estava en llibertat perquè havia complert el temps màxim en preventiva, ingressava de nou a presó fins que la sentència sigui ferma. El processat, però, no ha comparegut.

Per això, el fiscal i les acusacions han sol·licitat al tribunal que dicti una ordre internacional de detenció i ingrés a presó. L'Audiència, seguint el veredicte del jurat popular, el va condemnar com a autor d'un delicte d'assassinat.

La setmana passada, la secció quarta de l'Audiència de Girona va condemnar Rassoul Bissoultanov, a 15 anys de presó. L'acusat, a qui el jurat popular va declarar culpable d'un delicte d'assassinat, s'enfrontava a una pena de fins a 25 anys. La sentència, però, li va imposar la pena mínima per aquest delicte perquè entenia que la traïdoria amb la que va actuar quan va clavar la puntada al peu al cap a la víctima va ser "sobtada": "No hi va haver una repetició de cops, sinó una sola coça, i que la traïció es dona durant el transcurs d'una baralla entre diverses persones".

Al judici, Bissoultanov va arribar en llibertat. El motiu és que havia superat els quatre anys màxim en presó preventiva que preveu la llei. Ara, però, l'Audiència de Girona havia assenyalat una vista aquest dimecres per resoldre si havia de tornar a entrar a presó perquè ja hi ha una sentència i la llei fixa un topall de fins a la meitat de la condemna mentre no sigui ferma.

El condemnat no s'ha presentat a la vista. L'advocat de l'acusació popular en nom de la Fecasarm i d'Spain Nightlife, Joaquim Boadas, ha assenyalat que això confirmaria que el processat, d'origen txetxè, ha fugit de la justícia: "Ho vivim amb indignació. El fet de fugir és una manca de respecte cap a la víctima i la seva família i no és la millor manera de compadir-se de l'infortuni del jove italià".

El fiscal Víctor Pillado i les acusacions han sol·licitat a l'Audiència de Girona que dicti una ordre internacional de detenció i ingrés a presó contra Rassoul Bissoultanov. Segons fonts judicial, fins la setmana passada el condemnat es va continuar presentant setmanalment a l'Audiència per signar complint les compareixences ordenades per reduir el risc de fugida.

La defensa de Bissoultanov, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, remarca que fa una setmana que no havia pogut comunicar-se amb ell. Monguilod entén que el condemnat "s'ha espantat perquè té por de tornar a entrar a presó" i que no confia en la justícia perquè està convençut que el veredicte declarant-lo culpable d'assassinat era "injust": "Ningú més que ell sabia si tenia intenció de matar la víctima, i sempre ha dit que no".

La incompareixença del condemnat a la vista d'aquest dimecres no atura el procediment judicial i les parts estan ultimant els recursos contra la sentència de l'Audiència de Girona. Monguilod ha remarcat que continuarà preservant el dret de defensa de Bissoultanov perquè entén que, tot i que haver-se evadit de l'acció de la justícia, la condemna per assassinat és excessiva i no es va basar en les proves desplegades al judici.

A banda de la causa judicial als tribunals gironins, la justícia italiana també va obrir judici contra el processat. Allà, es pot enfrontar a una condemna de cadena perpètua.

  • L'advocat de l'acusació popular, Joaquim Boadas, explica que el condemnat no s'ha presentat a la vista