Descobreixen un pany de muralla medieval fora del Museu Arqueològic de Banyoles

També han localitzat restes d'una casa del segle XIII

Els treballs arqueològics que s’han portat a terme a l’exterior de l’edifici del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, a la Pia Almoina, han posat al descobert un pany de la muralla. Els treballs, que s’allargaran aquesta setmana, han permès localitzar també restes d’una casa del segle XIII, ceràmiques medievals o una mesura de gra amb l’escut de la ciutat, entre altres.

Les excavacions s'estan fent per la banda del carrer de la Pia Almoina on se situarà la futura entrada al museu una vegada completades les obres de reforma i ampliació. Els treballs, que s’han allargat unes tres setmanes, han permès descobrir un nou pany de l’antiga muralla medieval. També s’han localitzat restes d’una casa del segle XIII i de construccions industrials més modernes, així com peces de ceràmica medieval, monedes, un fragment d’una mesura de gra amb l’escut de la ciutat o un os treballat.

La responsable de les excavacions, Anna Augé, ha explicat que després de tres setmanes de treballs arqueològics, aquests està previst que finalitzin aquest divendres, remarcant que “el tram de muralla trobat assoleix gairebé els 2 metres d’amplada” un fet que els ha sorprès ja que no s’esperaven aquesta mida. A més, Augé ha exposat que les excavacions han permès descobrir dues edificacions i una zona de pati del segle XIII que no es van abandonar fins al segle XV.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que el pany de la muralla es conservarà i s’integrarà al futur edifici del museu com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), mentre que les peces més petites ingressaran al fons del Museu Arqueològic. Pel que fa a les restes d’estructures d’altres edificis es documentaran i s’eliminaran.

Projecte de reforma i ampliació

El projecte de reforma i ampliació del Museu Arqueològic permetrà completar el projecte museològic i dotar el museu d’un edifici adjacent de nova planta amb soterrani per acollir un magatzem i un espai per als serveis educatius, així com d’una nova museografia. Un edifici restaurat i adaptat a les noves exigències del segle XXI, que donarà resposta, entre d’altres, a l'accessibilitat universal, mesures que afectaran a la seguretat, al medi ambient, a la conservació, i que permetrà posteriorment l'actualització del discurs museogràfic.

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles compta amb una de les col·leccions més completes i transversals del país, referent per a investigadors i especialistes de tot el món com testifiquen els registres de consulta (França, Canadà, Suïssa, Grècia...) i les peticions de cessió de materials per a exposicions temporals (França, Alemanya...). Entre els seus fons hi ha la major col·lecció europea de cranis de felins de dents de Sabre, restes del gènere homo i del primer homo sapiens coneguts a Catalunya (cronologies de 200.000 i 20.000 anys respectivament), l'arc de fusta neolític més antic d'Europa (7.000 anys)..., la qual cosa una vegada actualitzada la seva museografia ho convertiran en un museu únic, de “visita obligatòria” per a locals i visitants.

El projecte final de reforma i ampliació del Museu Arqueològic compta amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat.