Natura Sterna demana modificar el calendari de treballs forestals fruit de l'incendi a Castell d'Aro

També fan una reflexió entorn els creixements radials de les urbanitzacions

El Grup de Natura Sterna lamenta que l’incendi del passat divendres a Castell d’Aro (Baix Empordà) i que ha cremat aproximadament unes 70 hectàrees de vegetació, hagi estat originat durant els treballs forestals d’una franja de protecció contra incendis, amb totes les autoritzacions pertinents. Segons els ecologistes, tot plegat posa sobre la taula la necessitat d’obrir un debat sobre la idoneïtat de realitzar aquesta tasca en dies d’extrema sequera amb vent més o menys intens.

L’entitat reconeix que l’atorgament d’ajudes i tota la feina prèvia a la realització de les franges de protecció "és un procés lent i complicat" que sovint "s’allarga més del que seria necessari", si bé caldria "repensar els calendaris" de treball de les empreses forestals encarregades d’aquesta tasca. Al mateix temps, creu que cal fer una reflexió profunda sobre els creixements radials d'urbanitzacions en plena natura o en zones properes a espais naturals, ja que responen a "uns planejaments urbanístics obsolets i avui en dia totalment insostenibles".

Amb tot, prop a la zona de l’incendi, la “Ruta de les fonts” impulsada i conservada per l’entitat des de l’any 2004 no ha resultat massa afectada. Es tracta d’una ruta circular d’uns set quilòmetres que ha recuperat cinc de les antigues fonts del municipi (la Font del Ferro, la Font del Poeta Sitjar, la Font de l’Acàcia, la Font del Pum o dels Eucaliptus i la Font de la Boixa), obra de carboners i treballadors de l’època en què el bosc era un mitjà de vida.

En aquest sentit només s’han cremat alguns dels ponts de fusta de la part més baixa de la ruta, i en els propers dies el Grup de Natura Sterna començarà els treballs de recuperació dels trams afectats per les flames gràcies a una partida pressupostària de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ja prevista abans de l’incendi. La intervenció també contempla millores en tot el recorregut, com l’arranjament d’alguns trams del camí i la instal·lació de nova retolació.