L'incendi a Castell d'Aro s'ha originat durant la neteja d'una franja perimetral de bosc

Esperen estabilitzar el foc aquesta nit o matinada

El cap d'intervenció dels Bombers en l'incendi a Castell d'Aro (Baix Empordà), Santi Lleonart, ha explicat aquest vespre que l'origen del foc ha estat causat per la neteja de boscos que s'estava duent a terme en una franja perimetral a la urbanització de Can Manel per, precisament, evitar incendis. Des d'aleshores hi han treballat més de 70 dotacions dels Bombers que comptaven amb una quinzena d'efectius aeris que s'han retirat a les 20:30h.

Durant aquesta nit i matinada, si es manté la manca de vent que ja ha deixat de bufar i puja la humitat, preveuen poder estabilitzar l'incendi i encarar demà amb un escenari "molt diferent" al que es presenta ara. Durant la tarda s’ha actuat prioritzant el flanc esquerre de l’incendi, que era el que presentava major potencial, i aquesta nit els esforços es destinaran al cap i el flanc dret de l’incendi, que són els elements que podrien arribar a amenaçar les urbanitzacions.

A banda dels treballs per perimetrar l’incendi amb mànegues i les tasques de contenció dels mitjans aeris, el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat han implementat també tècniques de foc tècnic per crear espais nets de vegetació.

A les onze de la nit s'ha anunciat una actualització de l'estat de les flames i esperen poder retornar a les persones desallotjades a casa seva, "entenem que és un problema per a tothom haver de passar la nit fora però encara és molt d'hora per dir-ho", ha assegurat el cap d'intervenció que ha explicat com ara se centren en el flanc dret.

Els Agents Rurals han establert també que l’extensió cremada puja a les 71,31 hectàrees, de les quals 1,19 corresponen a sòl urbà del terme municipal de Castell-Platja d’Aro. En aquest municipi s’ha desallotjat part del residencial Club Golf Masnou i la urbanització de La Coma, i s’ha instat al confinament a les urbanitzacions de Can Manel i Mas Semí. Al terme de Santa Cristina d’Aro han estat desallotjats residents a la urbanització de Les Teules, Can Batet, Can Riera i la zona de Vallvanera, i confinades algunes parts de la urbanització Roca de Malvet.

En total, unes 350 persones han hagut de deixar casa seva per precaució i,  per tal d’acollir-los, Protecció Civil i Creu Roja han habilitat el pavelló d’esports de Santa Cristina d’Aro i la Sala Polivalent de Castell-Platja d’Aro. Els Bombers han agraït també l’esforç dels Mossos d’Esquadra per coordinar-se amb el cos d’extinció i agilitzar les evacuacions allà on eren més necessàries. Les ADF del territori també han estat presents per donar suport a les tasques d’extinció.

L’incendi, que s’ha originat en un barranc i ha crescut cap el nord-oest empès per la marinada, s’ha desenvolupat al centre d’aquest mosaic urbà dispers conformat per urbanitzacions, masos i un camp de golf. A les 21.00 h, l’incendi continua actiu, tot i que a les 20 hores el perímetre ja s’ha considerat encerclat mitjançant diferents maniobres; malgrat estar envoltat roman sense estabilitzar perquè encara s’han donat algunes represes a la cua. La gran quantitat d’estructures habitades disperses però pròximes a l’espai de recorregut potencial de l’incendi ha condicionat les tasques d’extinció, ha admès l’inspector Lleonart, doncs ha calgut prioritzar les persones per sobre el territori. Els treballs de la nit s’orientaran no només a estabilitzar l’incendi sinó a facilitar com abans millor el retorn dels veïns desallotjats.

Activada l’alerta del pla INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en ALERTA per l’incendi de Castell d’Aro.

A conseqüència de l’incendi, s’han evacuat unes 350 persones en total des de les urbanitzacions Les Teules de Santa Cristina d’Aro, el Resort Hapimag, l’Hotel Mas Torrellas, Can Batet, Can Riera, la zona de Vallvanera i el Club Golf Masnou. A més, s’ha ordenat el confinament de la urbanització Can Manel i Can Semí, de Castell d’Aro. Com a centres d’acollida per a les persones desallotjades s’ha habilitat el pavelló d’esports de Santa Cristina d’Aro (on aquesta tarda hi havia unes 25 persones), on Creu Roja habilitarà 30 llits, i la Sala Polivalent de Castell Platja d’Aro.

A la Sala Polivalent s’han demanat a la Creu Roja 350 llits per si les persones desallotjades no poden tornar.  La majoria són turistes del Hapimag Resort de nacionalitat francesa, anglesa, alemanya i de Països Baixos. En el dispositiu hi ha membres de la Creu Roja, Protecció Civil de Castell Platja d’Aro, tècnics de Protecció Civil de la Generalitat i voluntariat de Protecció Civil.

A més, els municipis de Castell d’Aro, Santa Cristina d’Aro, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura i la Bisbal d’Empordà han activat aquesta tarda els seus plans d’emergències municipals per incendis. El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut unes 300 trucades de ciutadans que alertaven d’aquest incendi.