Unes 150 persones protesten contra la presència d'Elionor i Sofia a Figueres

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha plantat als monarques però no el vicealcalde, Pere Casellas

ACTUALITZAT 19:04h | Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Figueres (Alt Empordà) han impedit que els manifestants republicans s’acostin al Museu Dalí de Figueres, on les filles dels reis espanyols, Elionor i Sofía, fan un acte de la Fundació Princesa de Girona. En canvi, han permès que ciutadans favorables a la monarquia espanyola convocats pels espanyolistes Convivència Cívica Catalana es concentrin a tocar del museu, des d’on han mostrat el seu suport als borbons. Fonts dels Mossos d’Esquadra han explicat a El Gerió Digital que el dispositiu l’ha dissenyat la casa reial espanyola, i que ells l’executen.

L’ANC, Òmnium Cultural, el CDR i el Consell local per la República han convocat una mobilització davant la torre Galatea del museu, on s’hi fa una sessió de treball per a preparar el lliurament dels premis Princesa de Girona que es farà demà a Cornellà. Tanmateix, els manifestants contraris a la presència dels borbons a Figueres ni tan sols han pogut acostar-se a la torre Galatea, i han estat relegats a tocar de la Rambla, al principi del carrer Pujada del Castell.

Aquesta diferència de tracte ha enervat molts manifestants, i alguns han mirat d’impedir que els allunyessin seient a terra. Els Mossos d’Esquadra també han acordonat l’entrada del Museu Dalí per a permetre que Elionor i Sofia en pugui disposar a voluntat.

La batllessa de Figueres, Agnès Lladó (ERC), s’ha manifestat contra la presència de les hereves dels borbons i ha deixat publicat a Twitter que no els donaria la benvinguda: “Per una Figueres republicana. A mi no em representen. Jo no hi seré.” En canvi, sí que les ha rebudes el vice-batlle, Pere Casellas (PSC), que s’ha fotografiat amb elles i Francisco Belil (Fundació Princesa de Girona), Jordi Mercader (Fundació Dalí) i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

Dissolució

Les concentracions a favor i en contra de la visita reial s'han dissolt pels voltants de les 17:40h. Totes dues han aplegat entorn 150 persones i han començat a dispersar-se a les 17:10h després de l'arribada d'Elionor i Sofia a la Torre Galatea del Teatre-Museu Salvador Dalí on els esperaven les autoritats i membres de la Fundació.

Entre ambdues concentracions no s'han produït incidents ja que es trobaven separades per un cordó policial a diversos metres de distància l'una de l'altra. Hi han intervingut Mossos d'Esquadra i agents de la Guàrdia Urbana, evitant així confrontacions.