Finalitza la primera visita oficial a Girona d'Elionor sense incidents destacables

No l'ha rebut ningú de la Generalitat ni tampoc l'alcaldessa de Figueres

La Princesa Elionor i la Infanta Sofia han conclòs aquest diumenge a la tarda la primera visita oficial a la demarcació de Girona després de desplaçar-se fins al Teatre-Museu Dalí de Figueres (Alt Empordà). A la seva arribada no els ha rebut cap membre de la Generalitat ni tampoc l'alcaldessa, Agnès Lladó (ERC), però sí el vicealcalde, Pere Casellas (PSC), juntament amb la ministra d'Educació, Pilar Alegría; la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el president de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), Francisco Belil, i el president de la Fundació Gala-Dalí, Jordi Mercader.

A tocar de l'entrada del museu, s'hi han congregat els pro monàrquics amb banderes espanyoles i crits de suport. Uns metres més enllà, ho feien els detractors. Tot i que inicialment la protesta dels contraris a la monarquia estava prevista davant de la Torre Galatea, a última hora els cossos de seguretat han decidit canviar les posicions i han situat els defensors en aquesta zona i els detractors molt més lluny. Primer a la meitat de la pujada del Castell i després, els Mossos els han fet desplaçar fins gairebé al final del carrer.

L'objectiu: Evitar que uns i altres es trobessin cara a cara i poguessin veure la princesa i la infanta. Tant una concentració com l'altra ha congregat inicialment un centenar de persones. Els defensors, però, han rebut Elionor i Sofia amb crits de suport i els detractors ho han fet amb lemes com 'Fora els Borbons', 'A Catalunya no tenim rei' o 'Independència' i xiulades. Després, una cinquantena de persones s'han desplaçat fins a l'avinguda Salvador Dalí, on han tallat el trànsit com a protesta. Al final de l'acte, uns i altres s'han trobat a tocar del Dalí i s'han intercanviat retrets i insults.

Reunió de treball i visita al Museu

Durant la visita, Elionor i Sofia s'ha reunit amb un grup de joves -desplaçats des de diferents comunitats autònomes- que participen als diferents programes que duu a terme la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) per impulsar i connectar el talent jove. Primer, han compartit impressions entre joves i, després, han procedit a visitar el museu.

En concret, la fundació premia cada any cinc joves per les seves trajectòries destacades, promou l'ocupabilitat i el desenvolupament de competències a través del programa «Generació talent». A més, impulsa, acompanya i accelera el creixement personal i professional de joves amb potencial de lideratge i capacitat d'impacte social gràcies a «Generació propòsit» i promou una comunitat de docents compromesos amb la innovació educativa a través del programa «Generació docents».

Un cop finalitzada la sessió on els joves talents han compartit reflexions i vivències amb la princesa, s'ha fet una visita al Museu Dalí de Figueres.

Els premis de la FPdGi

Les activitats continuaran el 4 de juliol. Els reis, acompanyats per la Princesa d'Astúries i de Girona i la Infanta Sofia, presidiran l'acte de lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona 2022 que tindrà lloc dilluns a l'Àgora del Museu de les Aigües d'Agbar de Cornellà de Llobregat (Barcelona) a les 19:45 h. Aquest any, els guardons reconeixen les trajectòries de l'actriu, dramaturga i productora, María Hervás (Arts i Lletres); l'enginyera Elisenda Bou-Balust (Empresa); la física i investigadora Eleonora Viezzer (Recerca Científica); la psicòloga i emprenedora social Claudia Tecglen (Social) i la conservacionista i escriptora vietnamita Trang Nguyen (Internacional).

Al matí, se celebrarà la trobada habitual de premiats d'edicions anteriors al Palauet Albéniz que també acollirà un taller de Code.org que comptarà amb l'assistència de la Princesa d'Astúries i Girona i la Infanta Sofia. Aquesta activitat estarà liderada pel CEO de Code.org, Hadi Partovi, i comptarà amb la participació de joves del programa «Generació docents» que s'han format en programació amb l'objectiu de portar el llenguatge de codi a les aules. Durant la jornada també es reuniran el Consell Assessor i el Patronat de la Fundació que coneixerà de prop les activitats impulsades durant el primer semestre de l'any.