L'Orchestra Fireluche incorpora veus en el seu cinquè disc

Roger Mas, Pascal Comelade, Enric Casasses o Sisa són alguns dels col·laboradors

'Tants caps tants joguets'. Aquest és el títol del cinquè disc de la formació gironina Orchestra Fireluche que, per primera cop, incorpora veus tant destacades d'artistes com Joan Enric Barceló, David Carabén, Eva Noguer, Marc Parrot o, fins i tot un poema inèdit d'Enric Casasses. El nou treball, que es presentarà al festival 'Strenes' de Girona, compta amb 14 cançons de 19 col·laboradors i gira al voltant del concepte i les sensacions que aporten les pròpies joguines.

La idea va néixer ara fa set anys i tot el procés s'ha cuidat amb detall, especialment el format del disc que simbolitza una capsa de joguines. El treball, que encara no té un preu fixat, sortirà a la venda la primera setmana d'abril. "És la primera vegada que presenten un disc amb veus i quines veus!", ha assenyalat el director del festival 'Strenes', Xavier Pascual. El nou treball és el cinquè disc de l'Orchestra Fireluche i arriba després de més de set anys de treball. 'Tants caps tants joguets' compta amb 14 cançons on es barregen els tradicionals pianets, guitarretes, orgues, pots, timbals i violins amb les lletres en català, italià, francès, castellà, portuguès i anglès de destacats artistes de l'escena musical catalana. En concret, el treball compta amb la col·laboració de 19 cantants tals com Roger Mas, Joan Enric Barceló de 'Els amics de les arts', Agnès Fusté de 'Aquitamxé', Oh! Cake & the Cookie, Ivan Telefunken, El Petit de cal Eril, David Carabén, Eva Noguer, Marc Parrot, Pau Riba, Joan Colomo, Tom Hagan, maria Rodés, Anímic, Mazoni, Victor Galán, Pascal Comelade, Enric Casasses i Sisa. Un dels elements més destacats del nou projecte és el poema inèdit d'Enric Casasses anomenat 'Cançó de la joguina de la mare'.

Les peces musicals són històries d'aventures i oníriques on els joguets són els principals protagonistes. "El fil conductor és el món de les joguines, el significat que tenen i les sensacions que produeixen a infants i adults; gairebé el 80% de les cançons que hi ha al disc estan al voltant de la visió del joguet", ha detallat el coproductor del disc i director de l'empresa de joguines Protocol, Fermí Santamaria. Tot el disc en si s'ha cuidat fins a l'últim detall, des del títol fins al propi format del 'CD' que simula una petita capsa de joguines.

El disc es pot trobar a botigues de joguines de l'Estat, França i Itàlia

"Teníem tants col·laboradors, tantes lletres que ens va costar molt trobar un nom que englobés tot el material que teníem", ha assenyalat un dels membres de la formació de la Cellera de Ter, David Sarsanedes. "Volíem que el disc, en aquests moments de crisi on no es venen unitats, connectés amb el públic i tingués un valor afegit", ha detallat el dissenyador de la portada, QuimCorominas. Per aquest motiu, el propi disc està pensat com una joguina amb la qual l'interessat pot interactuar. A més, el disc no només es pot trobar als establiments habituals sinó que també es vendrà a partir de la primera setmana d'abril a totes les botigues de joguines tradicionals de Catalunya, l'estat espanyol, França i Itàlia.

"El preu encara no l'hem fixat, ho estem pensant, volem que sigui just però també que mostri el fet que es tracta no només d'un disc sinó un objecte de regal, un obsequi", ha assenyalat Sarsanedes. Des del grup gironí han assegurat que aquest nou treball feia temps que els rondava pel cap, des de l'any 2006, però que no havien tingut l'oportunitat de tirar-ho endavant. "La idea va néixer amb el cantant Sisa però els temes d'agenda i els altres projectes ens va fer endarrerir el treball", ha explicat Sarsanedes.

El primer videoclip de 'Pirates d'habitació'

No obstant això, per aquells que no pugui suportar l'espera, la formació gironina ja ha llençat un primer videoclip del tema 'Pirates d'habitació' que mitjançant la tècnica 'stop motion' i les veus de Joan Enric Barceló i Agnès Fusté explica la vida d'un grup de joguines. "Tenim previst fer uns dos o tres videoclips d'aquest nou treball i també hi ha un muntatge audiovisual més aviat 'making of' anomenat 'Xilofoneig' on surt en Marc Parrot', ha explicat Sarsanedes.

L'estrena absoluta d'aquest nou disc serà el proper 19 d'abril al Teatre Municipal de Girona dins un marc innovador, el festival 'Strenes'. "Serà un espectacle inèdit i únic on hi haurà onze dels dinou col·laboradors que hi ha al disc, un fet que potser no es podrà reproduir de nou i esperem que sigui una estrena brutal", ha detallat el director del festival, Xavier Pascual. Aquesta no és la primera vegada que el grup musical escull algun dels espais de la capital gironina per donar a conèixer novetats.

Ara fa dos anys, l'Auditori de Girona es va omplir de gom a gom per la presentació del seu quart disc, 'D'un llonguet, un pa de quilo' (Defy Music) que tornava a la senzillesa, amb sons més naturals. Aquest cop, l'escenari escollit ha estat el Teatre Municipal de Girona dins d'un marc innovador com és el nou festival 'Strenes'.

La Orquestra Fireluche porta més d'una dècada combinant sonoritats diverses, alternant gèneres, influències i utilitzant més de mig centenar de joguines i instruments casolans per crear les seves peces musicals. El grup va néixer l'any 2002 i des del principi es va caracteritzar per oferir espectacles poc convencionals amb unes posades en escena teatralitzades. Durant aquest temps, el grup ha fet un recorregut per diversos estils, des de la música intimista passant pel jazz, el pop, la música clàssica o fins i tot el tango i la sardana amb quatre treballs com són 'Orchestra Fireluche' (2004), 'Ja veurem per què però hi ha moltes coses inexplicables' (2006), 'Eines de Sons Inexplicables' i 'D'un llonguet, un pà de quilo' (2011).

Aquest cinquè treball, 'Tants caps tants joguets', arriba després d'una gran trajectòria musical intensa que ha posicionat el grup com un dels més destacats del panorama musical català actual. A més, la "petita orquestra" també ha realitzat participacions en bandes sonores de diferents espectacles com 'Cadàver Exquisit' (2004), El Funeral (2004), Freaks (2004), Maduuuixes (2009) o GAZ (2009).