Vaga del servei de neteja de FCC a l'Alt Empordà

Es farà els dies 29, 30, 31 de març i 1 d'abril i la protesta afectarà als serveis de vint municipis

Els treballadors de l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) dels centres de Llançà, Portbou i Port de la Selva, a l'Alt Empordà, han convocat quatre dies de vaga -del 29 de març a l'1 d'abril- per denunciar el que consideren un "bloqueig" dels directius de l'empresa davant la negociació del nou conveni.

Consideren que no hi ha voluntat de negociació davant algunes de les reivindicacions dels treballadors i denuncien que l'empresa vol passar a tenir "treballadors de segona" amb pitjors condicions que les incloses al conveni col·lectiu. Es comprometen a seguir serveis mínims a aquelles àrees bàsiques, com ara el sanitari. La vaga afectarà a 20 municipis. L'empresa té 34 treballadors fixes, a banda dels eventuals que contracta durant la temporada d'estiu per reforçar els serveis. En els municipis més grans, com ara Llançà, els serveis inclouen la recollida d'escombraries i també la neteja viària, però en altres indrets només es fa una part en funció del contracte.

Els municipis que es veuran afectats per la vaga són Llançà, Portbou i Port de la Selva, Colera, Camallera, la Vajol, Maçanet de Cabrenys, Darnius, Viure, Masarac, Saus, Llampaies, Pontós, El Far d'Empordà, Santa Llogaia d'Alguema, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella d''Empordà i Garriguella.

Des de la Federació de Serveis Públics d'UGT, denuncien que des del setembre de l'any passat que es va caducar el conveni col·lectiu, l'empresa no ha mostrat "cap interès" en negociar un nou conveni ni tampoc d'escoltar les seves propostes. "No estem demanant res extraordinari com ara un augment salarial", explica el seu secretari d'organització, Ivan Lavado, que afegeix que el que reivindiquen els treballadors són algunes compensacions o millores, com ara ajustar horaris o millorar la cobertura en cas d'hospitalització. La resposta de l'empresa, segons Lavado, és "ara no toca".

Tenir treballadors de "segona categoria"

Un dels aspectes que més els preocupa és l'anunci de la direcció de fer sortir de conveni o rebaixar les seves condicions a un grup de treballadors, un fet que segons el sindicat convertiria a alguns d'ells en una "segona categoria" i amb pitjors condicions laborals. Aquest és un dels punts destacats que caldrà tractar per arribar a un acord.

En l'última reunió mantinguda aquest divendres amb la direcció, no s'ha aconseguit acostar posicions. De fet, un dels punts més discutits és el de serveis mínims. Segons UGT, l'empresa ha proposat que el servei fos el mateix que es realitza cada dia, un fet que els treballadors han vist com un intent de "vulnerar el dret fonamental com és el dret a la vaga", apunta Lavado. Els representants de l'empresa, segons els treballadors, no han portat cap proposta i han marxat sense donar resposta a les peticions. Des del sindicat, veuen aquesta "falta d'interès per negociar" a una possible voluntat de pressionar als clients, és a dir, als Ajuntaments davant aquest conflicte.

En una assemblea amb els treballadors es va acordar per majoria convocar una vaga i es va decidir que els serveis mínims incloguessin només aquells serveis essencials, com ara la neteja a espais sanitaris, però no pas a escoles, ja que els dies de la protesta coincideixen amb les vacances de Setmana Santa i els centres estan tancats.

El 21 de març passat, representants de l'empresa i dels treballadors van ser convocats a la mediació del Departament d'Empresa del Govern i es va acordar la reunió d'aquest divendres.