Les polèmiques obres del xalet de Can Juncadella a Lloret podrien tirar endavant

Urbanisme revisarà l'autorització per l'obra però recorda que el POUM hi permetia construir

Urbanisme revisarà l'acord de la comissió que va autoritzar les obres del xalet de luxe de Can Juncadella, però també recorda que el Pla General de Lloret de Mar (Selva) permetia construir al paratge. El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha admès que es tracta d'un afer "molt delicat", que cal analitzar "a fons" per veure si hi va haver un error en l'autorització que es va donar el 2010. Ara bé, Serra també troba "fora de lloc" que la fiscalia hagi imputat un tècnic de la Comissió d'Urbanisme de Girona.

D'altra banda, aquest dijous Urbanisme ha donat llum verda al Pla General de Porqueres (Pla de l'Estany) que permet aixecar 613 habitatges en aquest poble durant els propers dotze anys. Després que ahir el Parlament aprovés demanar que s'aturin les obres al xalet de luxe (propietat d'un multimilionari del Kazakhstan), el director general d'Urbanisme ja ha avançat que ells compliran amb la part que els pertoca. En el seu cas, allò que es farà serà revisar l'acord de la comissió d'Urbanisme que va permetre tirar endavant les obres, i que data del 2010.

Serra ha explicat que aquest document s'analitzarà fins "al darrer extrem" per determinar si hi va haver "errors", però també ha deixat clar que l'afer de Can Juncadella és "un tema molt delicat". Entre d'altres, perquè el Pla General de Lloret de Mar -que data del 2007- ja permetia fer obres en aquest paratge.

En concret, la finca (on hi havia un galliner d'uns 2.000 metres quadrats) apareixia dins el catàleg de masies del document. Aquí, el Pla General especificava que el galliner havia d'anar a terra perquè tenia "un impacte molt important damunt del paisatge", ha concretat Serra. Però, d'altra banda, el Pla General també permetia que, després de l'enderroc, els metres quadrats que ocupava l'antic galliner es poguessin afegir a la finca dels masovers (que és on ara s'aixeca el xalet de luxe).

Per això, Agustí Serra explica que la comissió haurà d'estudiar amb detall l'informe emès el 2010 per veure si hi va haver irregularitats. "No es tracta d'un tema tan clar, perquè l'autorització es va donar en base al Pla General", ha indicat el director general d'Urbanisme.

Això sí, Serra també ha deixat molt clar que, en cas que s'emeti un informe desfavorable, no correspon a Urbanisme aturar les obres. "Qui té potestat per fer tirar enrere la llicència és l'ajuntament", ha dit el director general. Serra pressuposa, però, que des del consistori no es mourà fitxa fins que la comissió d'Urbanisme no emeti el seu informe.

Agustí Serra també ha trencat una llança en favor del tècnic de la comissió a qui el jutge ha imputat en l'afer de Can Juncadella. Per al director general, la imputació està "fora de lloc". "Si hi ha hagut una mala interpretació, es corregirà; però allò que em sap greu és tenir un tècnic imputat, perquè fem la feina el millor que podem", ha destacat Serra.

La resolució del Parlament, que es va aprovar a la comissió de Territori a proposta d'ICV, insta el Govern a paralitzar les obres del xalet de luxe. Segons denuncien els ecologistes, a la finca s'hi ha aixecat un edifici amb tretze habitacions i quinze places d'aparcament, que superen els 3.000 metres quadrats.

El Pla General de Porqueres, endavant

D'altra banda, la comissió d'Urbanisme ha tirat endavant l'aprovació definitiva del Pla General de Porqueres. Tot i que encara falti precisar alguns serrells del document -que són menors- Urbanisme l'ha vist amb bons ulls. El nou Pla General es va començar a tramitar el 2005 i preveu que, en els propers dotze anys, es puguin aixecar 613 nous habitatges al municipi (dels quals, 238 seran de protecció oficial).

A més, també inclou una ampliació del sól industrial en 70.000 metres quadrats, que es concentrarà al polígon del Terri. Actualment, Porqueres té 4.191 habitants i compta amb 1.767 habitatges construïts arreu del terme municipal.

A l'Alt Empordà, Urbanisme també ha introduït canvis al sector Sa Guarda de Cadaqués, on hi ha el camí que dóna entrada al parc natural del Cap de Creus. Aquí, el que s'ha fet és redistribuir les cases que s'hi havien previst aixecar des de principis dels anys 90, perquè les construccions respectin les parets de pedra de l'indret, no s'aixequin a dalt dels turons i hi hagi més zones verdes. En total, l'acord al qual ha arribat Urbanisme amb els propietaris dels terrenys permet fer unes 100 cases a la zona i també un petit hotel.

En aquesta comarca, la comissió ha tombat un projecte per aixecar un càmping a tocar del castell de Sant Ferran de Figueres (entre d'altres, perquè l'actual Pla General de la ciutat no ho contempla). Finalment, a la Selva, la comissió ha donat llum verda als laboratoris Hipra d'Amer -una empresa que fa vacunes per a animals- perquè ampliï les seves instal·lacions. "Això permet que les obres es facin de manera immediata", ha conclòs Agustí Serra.