El Sociosanitari de Lloret de Mar i Asil Nicolàs Font ofereix atenció assistencial amb gossos

Es dirigeix a persones d’edat avançada i amb demència

L’Hospital Sociosanitari de Lloret de Mar i Asil Nicolàs Font ofereix atenció assistencial amb gossos als seus pacients i residents. El projecte ‘Petits i Grans’ es va posar en marxa a principis de l’any 2020, però a causa de la pandèmia de la covid-19 es va veure afectat i no ha estat fins fa uns mesos que s’ha pogut desplegar per complet. L’atenció assistida amb gossos es dirigeix a persones grans i persones amb demència, ja que tendeixen a reduir les seves activitats diàries i patir limitacions per edat i/o malalties adquirides.

La finalitat principal d’aquest projecte és contribuir en la millora de la qualitat de vida de les persones. Es posa el focus en el vincle que creen els pacients i els residents amb els gossos perquè ajuda a incidir en l’estimulació sensorial i cognitiva i la recuperació funcional, ja que serveix de motivador per fer certes activitats que d’una altra manera no durien a terme.

Dos dies a la setmana, l’educadora social responsable del projecte, Mercè Gómez, porta al centre els dos gossos educats per a la realització d’aquest tipus d’intervenció, anomenats Tro i Haku. Al llarg de la jornada, els residents de l’Asil Nicolàs Font i aquells pacients de l’Hospital Sociosanitari a qui el professional consideri que aquesta teràpia els pots ajudar, realitzen diverses activitats amb els gossos.

Les activitats que es duen a terme són exercicis de memòria, sempre relacionats amb els animals, i de coordinació a través de passar-li la pinta al gos o donar-li de menjar. És una manera que els residents controlin la seva coordinació sense que s’adonin que l’estan treballant.

Malgrat no haver-se pogut desplegar completament abans per culpa de la covid-19, durant els mesos de confinament en què les famílies no podien accedir al centre, els gossos van continuar visitant els pacients i residents, convertint-se en un dels pocs contactes que tenien amb l’exterior, el que va propiciar la creació d’uns forts vincles amb els animals.