Girona iniciarà 55 actuacions en els propers quatre anys per lluitar contra la segregació escolar

El pla se centra en el projecte educatiu, l'organització i les oportunitats que ofereix més enllà de l'horari lectiu

L’Ajuntament de Girona ha presentat aquest dijous 55 actuacions per abordar la lluita contra la segregació escola. El document neix amb la voluntat d’establir accions concretes per desenvolupar les mesures proposades pel pacte de ciutat aprovat en el ple del juliol de 2020, que busca acabar amb la segregació escolar, als centres de la ciutat.

El pla es portarà a terme durant quatre cursos escolars, del 2021-22 al 2024-25, i es fixa en tres eixos: La planificació i gestió de places, l'organització i funcionament del centre i les oportunitats educatives que ofereix més enllà de l'horari escolar. Aquests tres eixos es desenvolupen en 18 mesures amb 23 objectius, que finalment, conclouen amb les 55 actuacions a desenvolupar a la ciutat.

En relació a l'eix de planificació i gestió de l'oferta de places escolars, es proposen accions com ajustar-les al nombre d'alumnes, revisar els mapes de zones, fer una distribució equilibrada de l'alumnat vulnerable, desenvolupar estratègies d'acompanyament a les famílies i portar a terme mesures complementàries que facilitin l'escolarització. Pel que fa al projecte de centre educatiu, organització i funcionament, es proposa fomentar la innovació, incentivar la participació de l’àmbit comunitari, equiparar la percepció que es té sobre els centres educatius i aconseguir una implicació més gran de les famílies en els centres.

Respecte l'eix de les oportunitats educatives i d'aprenentatge més enllà de l'horari escolar, s'han definit actuacions per fer visible l’oferta existent d’activitats al territori, per establir mesures econòmiques i fer acompanyament per facilitar-ne la participació, per assegurar la promoció de l’equitat durant les activitats, i alhora implicar en la lluita contra la segregació escolar a tots els agents que les organitzen.

El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha destacat la importància del pla, si bé ha deixat clar que calia que s'estengués "més enllà de l'escola". "Necessitem de tots els centres educatius de la ciutat, de totes les entitats, empreses i institucions que treballen dins i fora l'escola - no només amb infants i joves, sinó també amb les seves famílies", ha concretat.

Sumar adhesions

Tot i que el Pla s'impulsa des de l'Ajuntament de Girona, durant la presentació s'ha remarcat que és un pla de ciutat, i per tirar-lo endavant "cal el compromís, la col·laboració i la implicació de totes les àrees de l’Ajuntament i també de les altres institucions, entitats i organitzacions i de tota la ciutadania".

És per això que també s'establirà una plataforma d'adhesió al Pla i que es podrà trobar a la web de l'Ajuntament, per tal que totes les persones i institucions, organitzacions i entitats que treballen per l'equitat educativa a la ciutat puguin sumar-s'hi.