Jutgen un empresari per talar arbres i alterar la vegetació d'una finca protegida de Mont-ras

En total va eliminar 250 arbres segons l'acusat 'perquè estaven malalts'

El cas ha arribat aquest divendres al Jutjat Penal 1 de Girona catorze anys després dels fets. La coordinadora Salvem el Crit acusa el matrimoni d'haver danyat l'entorn natural de Can Barella quan van pavimentar camins, van canviar la vegetació del jardí i la van substituir amb espècies al·lòctones, van tancar camins públics i van talar arbres de forma massiva. Segons el lletrat de la coordinadora, Benet Salellas, la parella va fer aquestes obres sense tenir els permisos necessaris i obviant que Can Barella és una finca inclosa dins el paratge protegit Muntanyes de Begur.

El fiscal no acusa el matrimoni de cap delicte però l'acusació particular demana que els condemnin a quatre anys i mig de presó, a pagar una multa de 46.950 euros i a restaurar l'entorn d'aquest paratge d'interès natural per delictes contra els recursos naturals i el medi ambient.

Durant el judici l'empresari Joan Lao ha afirmat que va demanar permís per fer totes i cadascuna de les obres i que no sabia que la propietat que havia comprat estava enmig d'un paratge d'interès natural. A més, sosté que efectivament va talar 250 arbres d'un bosc perquè 'estaven malalts' però afirma que els va replantar amb exemplars de les mateixes espècies que hi havia al voltant, bàsicament pins i roures. Tot i això, l'acusació particular sosté que van demanar les llicències d'obres quan ja havia fet els treballs i que els ajuntaments de Palamós i Mont-ras van denegar les sol·licituds.

A les portes del jutjat s'hi han concentrat una desena de membres de la coordinadora Salvem el Crit que des de fa catorze anys reclama que el matrimoni 'pagui' pels danys que va causar a l'entorn natural de Can Barella.