'Posarem tants trens com faci falta per arribar a l'estació final: la independència'

L'alcalde de Girona ha inaugurat l'assemblea de l'ANC

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha estat l'encarregat d'obrir aquest matí a la ciutat la primera assemblea general de l'ANC que ha de servir per renovar el full de ruta i on es fixarà el 31 de maig del 2014 com a data límit per convocar el referèndum.

Durant el seu discurs, ha fet una crida a sumar-se al camí de la independència i ha refermat el compromís de la ciutat a formar part del procés tot dient, "posarem tants trens com facin falta per arribar a l'estació final que és la independència", en referència al fet que aquest ajuntament va organitzar un tren per participar a la manifestació de l'Onze de Setembre, un gest que va ser denunciat per la delegada del govern espanyol a Catalunya.

Durant el seu discurs inaugural, Puigdemont ha assenyalat que és un "honor" i un "privilegi" per la ciutat poder acollir la primera assemblea general des que es va constituir l'entitat ara fa un any, en un acte al Palau Sant Jordi de Barcelona amb la presència de 7.000 assistents.

"Estem a la recta final d'un camí que ve de molt lluny i que durant molts anys l'hem fet gairebé a les palpentes", ha afirmat l'alcalde de Girona, que ha afegit que en el darrer temps aquest camí s'ha anat il·luminant i ha posat l'exemple de l'acte simbòlic d'ahir a Girona en què es van encendre més de 3.000 espelmes cremant en forma d'estelada gegant a les escales de la Pujada de Sant Domènec.

L'alcalde també ha refermat el compromís de Girona per participar en el procés que ha de portar Catalunya cap a la independència i fer un "tros de camí" amb accions concretes com a administració. En aquest sentit, ha recordat que la ciutat ja va participar en l'organització de dos trens, juntament amb el consistori de Figueres, per portar ciutadans a la manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat i ha expressat la voluntat de "tornar a posar tants trens com facin falta per arribar a l'estació final, la independència". I ho faran, ha dit, "amb decisió" i sense que "ens en puguin desdir, ni delegades del govern espanyol, ni guerres brutes ni estratègies de la por", ha sentenciat, moment en què ha estat aplaudit pels assistents.

Finalment, també ha volgut dedicar unes paraules al polític i periodista gironí Carles Rahola (1881-1939), assassinat just ara fa 34 anys -ahir va ser l'aniversari de la mort- per defensar la democràcia, la llibertat i per escriure articles, "no res més que això". I ha citat un fragment de l'últim article que va escriure tot dient, "el seu acabament és el nostre començament".

Una assemblea clau per al full de ruta

A les deu del matí, ha començat la trobada amb el discurs de benvinguda de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. L'ordre del dia inclou un total de deu punts, entre els quals hi ha l'elecció de la mesa, l'aprovació de l'informe econòmic de l'exercici anterior així com la dels textos actualitzats dels Estatuts, entre d'altres, si bé el punt principal serà la de donar el vist-i-plau al full de ruta que s'ha de marcat l'entitat en els pròxims mesos.

El document estableix que la consulta o referèndum sobre la independència a Catalunya es faci abans del 31 de maig del 2014 i fixa un full de ruta per aconseguir el suport social necessari per garantir el sí a la independència. També contempla la possibilitat de declarar la sobirania de forma unilateral en cas que l'estat espanyol no accepti la celebració de la consulta.

Entre els assistents, hi ha l'exconsellera de la Generalitat, Montserrat Tura, el conseller delegat del Grup Hermes, Joan Vall i l'editoria de l''Ara', Mònica Terribas, com a interventors. La seva funció serà certificar els acords presos durant la jornada i signar l'acta final. La clausura anirà a càrrec de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.