Projecten un tercer parc eòlic marí de 50MW al golf de Roses

Es tracta d'una enginyeria basca i vol instal·lar cinc molins a 15 quilòmetres del Cap de Creus

L’enginyeria basca Saitec ha anunciat el seu interès en desenvolupar un parc eòlic marí pilot pre-comercial amb cinc unitats i una potència total de 50MW al Cap de Creus el 2025. Els aerogeneradors eòlics marins s’utilitzaran amb la tecnologia SARH a mar obert, concretament en una zona situada a més de 15 quilòmetres del Cap de Creus a l'Alt Empordà.

El projecte, denominat Medfloat Pilot Parc, ha arrencat amb la presentació del Document Inicial del Projecte per la seva valoració per part de l’òrgan ambiental competent, al que se li ha sol·licitat l’abast que haurà de tenir l’estudi d’impacte ambiental; no obstant, Saitec ja està realitzant treballs de redacció de l’Estudi d’Impacte Ambiental.

Medfloat Pilot Parc suposarà la creació d’una infraestructura d’assaig a la Demacració Llevantina – Balear per a la prova, demostració i validació de la tecnologia SATH, així com els elements i diferents prototips que hi estan vinculats, necessaris pel desenvolupament, operació i finalització de vida útil del parc.

Tanmateix, demostrarà la viabilitat tècnica, ambiental i social de futurs desenvolupaments d’energia eòlica marina flotant, i particularment de la tecnologia SATH al Mediterrani. Alhora pretén convertir-se en un projecte pioner per investigar les possibilitats d’ús compartit amb altres activitats, especialment la pesca i l’aqüicultura, i afavorir la promoció d’ocupació i l’impuls a la cadena de subministrament de l’energia eòlica marina a Catalunya.

La zona seleccionada, prop del Golf de Roses, ha estat definida de forma provisional com d’Ús Prioritari per l’eòlica marina als Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM). També compleix amb les condicions de vent i de profunditat adequades per posar en marxa aquest projecte.

Medfloat Pilot Parc és una iniciativa alineada amb els objectius de neutralitat climàtica que, a més, suposa l’avanç de la companyia Saitec en la validació de la tecnologia SATH i és el següent pas després del desenvolupament del projecte pioner DemoSATH de 2MW, que es troba en procés de construcció al Port de Bilbao. L’objectiu d’aquest projecte pilot, realitzat en col·laboració amb l’empresa alemanya RWE, consisteix en testar la tecnologia i avançar en el procés de fabricació industrialitzat d’aquest tipus de solucions. A més, els aerogeneradors podran produir una energia equivalent al consum de 50.000 llars en un any.

Una vegada completada la seva construcció s’instal·larà a la zona d’assajos de BiMep (Armintza, Bizkaia), on es realitzaran assajos durant dos anys, aportant informació últil per a l’avaluació ambiental de MedFloat. D’aquesta forma, DemoSATH es convertirà en el primer aerogenerador eòlic marí flotant connectat a la xarxa elèctrica espanyola amb capacitat per generar energia equivalent al consum de 2.000 llars durant un any.

Aquesta és la tercera proposta que es projecta al territori. La primera es va anunciar l'any passat amb una forta oposició del territori sota el nom de Parc Tramuntana. Recentment, el mes passat una filial d'Iberdrola també va anunciar la seva intenció de crear un parc eòlic marí d'aquestes característiques amb una capacitat energètica de 50MW.