Projecten un segon parc eòlic marí de 500 MW al golf de Roses

La promotora és una filial d'Iberdrola i es troba en tràmit de consulta pública d'avaluacions ambientals

El Ministeri per la Transició Ecològica ha rebut una segona proposta per fer un parc eòlic marí al golf de Roses. Es tracta del parc 'Gavina', que impulsa una filial d'Iberdrola, Iberenova Promociones S.A.U, i preveu produir 500 MW d'energia, la mateixa potència prevista al parc 'Tramuntana'.

El ministeri va rebre aquest projecte el 28 de març i de moment està en fase de tramitació de l'avaluació ambiental. Es tracta d'un document inicial a l'espera que s'aprovi definitivament el Pla d'Ordenació d'Eòlica Marina (POEM). El borrador del document fixa precisament com a zona d'ús prioritari per a l'energia eòlica el tram comprès entre el golf, el cap de Creus i la badia de Pals

Nou projecte de generació d'energia eòlica marina al golf de Roses. Iberenova Promociones S.A.U, una filial d'Iberdrola, ha presentat davant del Ministeri per a la Transició Ecològica una proposta de parc, anomenat 'Gavina', amb una potència de 500 MW.

El projecte es va entrar a finals de març i es troba en fase de consulta pública d'avaluacions ambientals. No hi consta, però, cap tipus de documentació. Tampoc cap estudi d'impacte ambiental ni cap web on consultar la proposta.

El nou parc projectat se suma al parc eòlic marí 'Tramuntana', que impulsen BlueFloat Energy i SENER. Aquest projecte preveu fins a 35 aerogeneradors situats a una distància de 24 km el més proper a l'interior de la badia de Roses. El parc tindria una capacitat de 500 MW d'energia elèctrica renovable –la mateixa que el 'Gavina'- i, segons els seus promotors, aportaria l'equivalent al 45% de la demanda elèctrica actual de les comarques gironines.

El seus impulsors fa mesos que van endegar la tramitació i han elaborat diversos informes i estudis amb l'objectiu d'aconseguir el preuat "consens" del territori i, sobretot, dels ecologistes, que estan en peu de guerra. Per això, també estudien la possibilitat de tirar endavant una prova pilot  amb només tres aerogeneradors que servirien per crear un punt d'experimentació marina. La prova pilot, però, en cap cas descartava la proposta inicial.

Tot plegat, però, són propostes perquè l'Estat encara no ha concretat definitivament les zones on podran implantar-se aquest tipus de projectes ni tampoc ha convocat el concurs per presentar-los.

El que sí que ha elaborat és un primer document on es proposen les zones prioritàries per a la seva instal·lació. El que es coneix com a Plans d'Ordenació d'Eòlica Marina (POEM). Defensors i detractors hi van presentar al·legacions i ara estan a l'espera que el Ministeri resolgui i aprovi definitivament el document.

Sigui com sigui, el pla de la demarcació marina llevantina-balear inclou la denominada zona LEBA2, la única de Catalunya qualificada d'ús prioritari per a l'energia eòlica. Aquesta zona inclou el golf de Roses, el cap de Creus i la badia de Pals. Just el punt on es projecten -de moment- aquests dos parcs eòlics.