Dinou residents s'incorporen a l'Institut d'Assistència Sanitària de Girona

Faran un cicle formatiu de dos any

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha celebrat aquest matí la benvinguda oficial a la nova promoció de residents que s’han incorporat aquest any a la institució per a la seva formació durant un període de dos a quatre anys, en funció de l’especialitat.

S’han integrat a l’IAS un total de 19 residents: dues llevadores que faran un cicle formatiu de dos anys; quatre metges residents de psiquiatria, tres psicòlegs residents de psicologia clínica, quatre infermeres residents en salut mental i sis residents de medicina familiar i comunitària que faran la rotació a l’Hospital Santa Caterina. Durant l’acte també s’ha dut a terme el comiat dels residents que han acabat la seva especialitat aquest curs, tot i que les infermeres residents no acabaran la seva especialització fins al setembre, atès que es van incorporar més tard a causa de la pandèmia. Dels tres MIR i dos PIR, quatre ja s’han incorporat als equips de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions.

Han participat en l’acte de benvinguda, conduit per la cap d’Estudis de l’IAS, Cristina Gisbert, les diferents direccions assistencials: Sara Rodríguez, directora de centre de l’Atenció Especialitzada i Sociosanitària; Claudi Camps, director assistencial de Salut Mental i Addiccions; Margarita de Castro, adjunta a la direcció de Salut Mental; Àngela Vilà, adjunta a la direcció infermera d’Atenció Especialitzada i la nova tutora hospitalària dels residents de família, Esther Pérez. També han estat presents els tutors de les diferents especialitats.

Després d’una breu exposició sobre la institució i les diferents línies assistencials i docents, els membres de la taula han destacat de manera unànime la importància dels valors en la pràctica clínica i han encoratjat a la nova promoció a ser “flexibles, reflexius, i autocrítics”, a escoltar el pacient “de veritat”, i a no perdre mai de vista “el factor humà de la medicina”.

En l’àmbit de l’atenció primària de l’IAS, a l’ABS de Cassà de la Selva, acreditada l’any passat com a centre docent amb una plaça per a la formació de residents en medicina de família i comunitària, també s’hi ha incorporat un resident. Aixi mateix, faran la seva rotació a l’Hospital Santa Caterina durant un temps 4 infermeres de medicina familiar i comunitària.

Unitats docents multiprofessionals acreditades

L’IAS disposa de dues unitats docents Multiprofessionals per a la formació d’especialistes i col·labora amb universitats catalanes, especialment amb la Universitat de Girona, centres d’ensenyament i entitats de recerca d’arreu de Catalunya. L’IAS està acreditat per part del Ministeri de Sanitat i Política Social com a Unitat Docent Multiprofessional de Salut Mental i Unitat Docent Multiprofessional d’Obstetrícia i Ginecologia. L’any 1996, la Xarxa de Salut Mental va ser acreditada pel Ministeri d’Educació i Ciència per a la formació d’especialitats en Psiquiatria, l’any 1998 per a la formació de Psicòlegs Clínics i l’any 2000, per a la formació en Infermeria en Salut Mental.

L’any 2007, l’Hospital Santa Caterina va rebre els primers residents per impartir l’especialitat de llevadores, que depenien d’una Unitat Docent única per a tota Catalunya. El 2009 es va obtenir l’acreditació hospitalària per a la formació de residents, que des d’aleshores forma una promoció cada any de Metges de Família en rotació hospitalària i l’any 2014 el Ministeri va acreditar la Unitat Docent Multiprofessional d’Obstetrícia i Ginecologia.

Des que els diferents dispositius han estat acreditats, s’han format a l’IAS més de dos-cents residents.