Portalblau impulsa un punt de trobada i intercanvi entre festivals de la Mediterrània

L'acord ha tingut lloc en el transcurs de la primera jornada de debat

Els responsables de festivals i els professionals convidats presents en aquesta primera edició de la jornada han estat els primers en signar el document d’adhesió que vol ser el punt de partida, amb què es comprometen a “donar continuïtat a la jornada d’avui creant eines de contacte regular entre tots els implicats”.  Aquest document d’adhesió està obert a les entitats, associacions, festivals i col·laboradors que vulguin formar-ne part.

Els signants es comprometen a promocionar projectes de coproducció basats en l’intercanvi vivencial de músics i artistes procedents de diferents indrets de la Mediterrània i a difondre productes musicals nascuts de la fusió de tradicions de l’entorn mediterrani.

L’objectiu general és col·laborar per recuperar la Mediterrània com a ideal de relació equilibrada i, a la vegada, recíprocament beneficiosa entre el nord i el sud; i, per tant, actuar a nivell internacional amb la vocació de modificar l’actual situació de desequilibri i desigualtat. Per tot això, els signants es comprometen a treballar en l’àmbit de la promoció cultural amb el ferm compromís de fomentar el diàleg entre les cultures, potenciar-ne l’intercanvi equitatiu i defensar-les com a part substancial dels drets dels pobles. Finalment, es comprometen a treballar per a la creació d’una eina de cooperació cultural (espai web, creació d’una institució/espai dedicat a la creació transversal d’espectacles o esdeveniments intermediterrànis).

La I jornada de debat Portalblau és un acte previ del Portalblau – Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, que aquest agost arriba a la seva tercera edició. L’objectiu és establir un lloc de trobada i de discurs, d’una manera estable, cíclica i continuada. Així, aquestes jornades han de pretendre animar, acollir i crear un espai de diàleg i accions concretes entre festivals, associacions, entitats i col·laboradors.

En aquesta primera jornada també hi havia una taula sobre dinàmiques de comunicació entre professionals del sector, en què hi ha intervingut Khia Hemici (Amazigh Kateb-França), Jorge Ortega (Ritmos del Mundo-Catalunya), Zina Berrahal (TV5 Monde-França) i Mingus B. Formentor (ICAT FM-Catalunya). Una última sessió servia de difusió de projectes i xarxes en el marc de la Mediterrània, com era el cas de Fusic, Interarts i Club Unesco (Catalunya) i Undici Octavi (Itàlia).

La jornada es va tancar amb una actuació única, el primer concert que uneix Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler.