39 detinguts per estafar 275.000 euros al servei públic d'ocupació

La xarxa estava formada per ciutadans estrangers

Agents de la policia espanyola han detingut 39 persones a Barcelona, Girona i Sant Feliu de Guíxols per estafar més de 275.000 euros al Servei Públic d'Ocupació Estatal. Als detinguts se'ls imputen també els delictes d'usurpació d'estat civil i falsificació de documents. Amb aquesta operació, la policia estatal ha desarticulat una xarxa integrada per ciutadans estrangers, de diferents nacionalitats, que es dedicava a obtenir subsidis per desocupació de forma fraudulenta a través d'una sèrie d'empreses sense que realment existís una activitat laboral.

Les investigacions es van iniciar arran de diverses actuacions dutes a terme per la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Girona. Van detectar l'existència d'una sèrie d'empreses en les quals es produïen continus moviments d'altes i baixes, sense que realment existís una activitat laboral. A més, van constatar que aquestes empreses no havien abonat les assegurances socials dels treballadors.

La Inspecció de Treball i la Seguretat Social de Girona van comunicar aquests fets a la policia estatal, que va iniciar una investigació. Els agents van poder comprovar que tres empreses havien donat d'alta a la Seguretat Social un gran nombre de treballadors estrangers, i que acumulaven deutes amb la tresoreria de la Seguretat Social per no haver ingressat les quantitats corresponents de la quota patronal i de la quota obrera, a la qual estaven obligades.

Les empreses elaboraven documentacions falsificades per donar d'alta els treballadors i perquè aquests poguessin sol·licitar prestacions per desocupació, una vegada donats de baixa en l'empresa.

La policia ha detingut 39 persones de diferents nacionalitats -33 marroquins, dos hindús, un algerià, un xinès, un argentí i un brasiler-. El deute acumulat per les empreses amb la tresoreria de la Seguretat Social juntament a les prestacions i subsidis per desocupació obtinguts de forma fraudulenta pels detinguts han produït un perjudici a l'administració de 275.475,08 euros.