''Solidaris'' de Catalunya Ràdio segueix tres migrants atrapats a Portbou que intenten creuar la frontera

L'emissió serà dissabte 28 de maig

El "Solidaris" de Catalunya Ràdio d'aquest dissabte donarà a conèixer la història de tres nois marroquins sense papers que volen arribar a França. L'equip del programa els ha acompanyat en el seu intent per creuar la frontera. Alguns ja ho han intentat diverses vegades sense èxit i porten mesos encallats a Portbou.

Ho proven en tren, a peu per la muntanya o fins i tot seguint les vies del tren. Una alternativa per escapar dels controls policials que a l'altre costat de la frontera ja ha provocat dos morts. Molts d'ells són nois arribats amb pastera que fa un o dos anys que viuen a la Península. Almenys 2.000 joves migrants han intentat creuar la frontera amb Portbou en dos anys, segons la Policia Nacional, amb l'objectiu de seguir cap al nord d'Europa.  

El programa, realitzat i dirigit per Mercè Folch, situarà aquest moviment migratori en el seu context per ajudar a fer entendre el que està passant. Amb entrevistes a l'alcalde de Portbou, la Policia Nacional, el Sindicat de maquinistes de RENFE i el Sindicat de treballadors ferroviaris francesos. També posarà l'accent en com ho viuen els veïns de Portbou i descobrirà la solidaritat que ha despertat la situació d'aquestes persones entre els veïns de banda i banda dels Pirineus. Diverses entitats i ciutadans a títol individual explicaran que s'han organitzat recordant el pas per la zona d'altres moviments migratoris passats. Com el de la Guerra Civil, per exemple.  

El programa també convida els oients a la reflexió amb una entrevista al sociòleg i membre del Comitè d'Ajuda a les Persones sense Papers de Perpinyà, Gautier Sabrià, que explicarà que la Catalunya Nord sempre ha estat territori de pas i d'acollida.    

L'emissió serà dissabte a les 21:05h