Glòria Picazo i Francesca Llopis dialogaran sobre la relació entre insectes i art a Girona

La sessió se celebrarà el 26 de maig a l'auditori del Centre Cultural La Mercè

Aquest dijous 26 de maig a les 18.30h a l’auditori del Centre Cultural La Mercè tindrà lloc un diàleg entre la comissària i crítica d’art Glòria Picazo i l’artista Francesca Llopis a l’entorn de la relació entre els insectes i l’art. La sessió s’emmarca dins el programa Bòlit Pensament organitzat a quatre mans entre el Bòlit i La Mercè i forma part de les activitats vinculades a l’exposició “Insectòdrom”.

Els motius animals en el món artístic són una inesgotable font de recursos i temàtiques. De forma menys recurrent, els insectes han entrat en l’art com a proveïdors de suculentes metàfores, ja sigui per les seves morfologies, per la manera que tenen de socialitzar o per les seves vinculacions amb antics rituals.

Aquesta sessió, dedicada a la relació entre els insectes i l’art, tindrà forma de diàleg entre Glòria Picazo, crítica d’art que el 2007 va comissariar “Francisco Ruiz de Infante. Insectes” a La Panera de Lleida, i l’artista Francesca Llopis, que ha treballat en diverses ocasions sobre els insectes amb projectes com “Insekta’t” o “Ajardina’t” (2020).

Gloria Picazo (Barcelona, 1950) és una crítica d'art, comissària independent d'exposicions d'art contemporani i confundadora i exdirectora del Centre d’Art La Panera de Lleida. Al llarg de la seva carrera s'ha centrar la promoció de l'art contemporani col·laborant amb espais com el Centre d'Arts Plàstiques Contemporànies de Bordeus, el Centre d'Art Contemporani Metrònom de Barcelona o el Museu d'Art Contemporani de Barcelona MACBA, entre d’altres. Pertany al consell de redacció de diverses revistes com a L'avenç i Transversal i ha publicat en nombroses revistes i diaris com Exit Express, Editorial Gustavo Gili, Fundació March o El País. Forma part de jurats d'art contemporani, és docent i és coordinadora en estudis sobre performance a el Centre Andalús d'Art Contemporani.

Francesca Llopis (Barcelona, 1956) és una artista visual especialitzada en pintura i videoart. Formada a l’escola EINA, la seva carrera s’inicià a la dècada de 1980 a Barcelona. Les seves obres giren al voltant dels seus viatges i la natura. Treballa la pintura, el dibuix i les videoinstal·lacions i al llarg de la seva carrera ha col·laborat amb altres artistes com Barbara Held i Robert Wyatt. Ha exposat en diferents llocs del món amb la seva pintura i ha fet intervencions en l’espai públic, amb estructures efímeres evocant forats orgànics o amb instal·lacions amb neó. Conserven la seva obra museus com el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu de Terrassa , el Museu d’Art de Sabadell o el Museu d’Art Modern de Tarragona. Actualment, desenvolupa la seva activitat entre Barcelona, el Japó i Corea. Fins a finals del passat mes de març tenia una intervenció titulada ‘Dins per dins’ a la Sala d’Art Modern del MNAC.

Insectòdrom és una instal·lació interactiva, sonora i visual, formada per obres d’Eduard Pou i Sara Fontán (Los Sara Fontán), músics residents a Calonge, i l’artista d’origen argentí i resident a Girona Agostina Laurenzano i parteix de tot el que hi ha en joc en la fricció entre allò humà i allò no humà a partir dels insectes.

El muntatge vol ser una recreació sensorial d'allò que aquestes criatures ens provoquen als humans: fàstic, por, incomprensió, curiositat, fascinació. De fet, els insectes han estat protagonistes de pel·lícules de terror, de faules i contes, objecte de pors infantils o plagues bíbliques i, ja al segle XXI, també són vistos com a remeis contra la crisi climàtica, la crisi alimentària o captivadors models d'organització social.

Es pot visitar fins el 7 d’agost al Bòlit_StNicolau.