Crespo declara demà al TSJC per la seva imputació en el cas Clotilde

Se l'acusa de cobrar 60.000 euros de l'empresari rus Andrei Petrov

L'exalcalde de Lloret de Mar (Selva) i diputat al Parlament per CiU, Xavier Crespo, està citat a declarar com a imputat aquest dimarts a la tarda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Crespo està imputat pels delictes de suborn i prevaricació en el marc del cas Clotilde, vinculat a la màfia russa. A la seu del TSJC, el Palau de Justícia de Barcelona, també declararan com a testimonis a Ignacio Mario Iturri i Ernesto Coloma Ruscalleda. Les citacions estaven inicialment previstes per dimecres, però finalment s'han avançat un dia perquè un advocat ho va sol·licitar.

El tribunal català es va declarar competent per instruir la part de les actuacions que engloba els delictes de suborn i prevaricació mentre que la part que afecta al blanqueig de capitals seguirà instruït per l'Audiència Nacional. Crespo és diputat al Parlament i, per tant, aforat, de manera que va ser el TSJC qui va haver de decidir si l'imputava per la seva presumpta relació amb la màfia russa de Lloret. El jutge de l'Audiència Nacional va demanar a l'alt tribunal català la seva imputació per suborn i prevaricació, fet que va confirmar el TSJC.

D'aquesta manera, el tribunal català investigarà Crespo, però també altres imputats en el marc de l'operació Clotilde pels suposats delictes de suborn i eventualment prevaricació, com ara el suposat cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov, l'exprimer tinent d'alcalde i regidor de Lloret, Josep Valls, el cunyat de Petrov, Constantin Mischanin, l'arquitecta Pilar Gimeno, el president del club d'hoquei de Lloret de Mar, Joan Perarnau, i la secretària de Petrov, Jessica Holeguin. La magistrada designada com a instructora és Maria Eugènia Alegret, expresidenta del TSJC.

El jutge de l'Audiència Nacional va informar al TSJC que hi ha indicis que Crespo va rebre regals com un viatge a Rússia o un rellotge valorat en uns 3.000 euros per part de Petrov per tal d'aconseguir un tracte de favor en el projecte del centre comercial conegut com Els Braus i en els terrenys de l'Hotel Blanca Aurora. El magistrat també considera que, amb aquest mateix objectiu, Petrov va patrocinar durant tres anys els clubs d'hoquei i de futbol de Lloret a instàncies de Crespo i Valls. Aquests patrocinis haurien ascendit a uns 270.000 euros.

Les investigacions apunten directament que la màfia russa havia convertit part de l'estructura política de l'Ajuntament de Lloret en una "maquinària de corrupció". Un informe de la Guàrdia Civil, inclòs en les diligències judicials, analitza les vinculacions entre el consistori i l'empresa d'Andrei Petrov (Development Diagnostic Company SL) i parla, directament, de tractes de favor.

Segons la Guàrdia Civil, tant l'exalcalde Xavier Crespo com l'exregidor d'Urbanisme Josep Valls -i fins fa poc, primer tinent d'alcalde- haurien "exigit favors" a Petrov (viatges a Rússia, pagament de comissions i patrocinis esportius) a canvi de facilitar-li la tramitació de les diferents obres que feia al municipi. Entre aquestes, es troba la reconversió de l'antiga plaça de braus en un centre comercial o l'enderroc de l'Hotel Blanca Aurora per fer-hi pisos i aparcaments.

El sumari recull que el consistori va bonificar la meitat de la llicència municipal d'obres per a la construcció del centre comercial (133.000 euros) i també confirma la denúncia pública del cap de l'oposició, Marc Fuertes, que va assegurar en el ple extraordinari sobre corrupció que les obres per fer 95 aparcaments a la zona de l'Hotel Blanca Aurora van començar sense aval. "Per a l'execució d'aquest projecte, l'Ajuntament de Lloret de Mar no va exigir constitució d'aval a DDC", recull l'informe de la Guàrdia Civil.

El sumari també ha tret a la llum una nova relació il·lícita entre l'empresari i l'anterior govern municipal. En concret, cita que Xavier Crespo i Josep Valls van rebre suposadament de mans de Petrov una comissió de 60.000 euros per adjudicar a la seva constructora les obres dels vestuaris del camp de futbol. "Aquestes instal·lacions van tenir un cost d'uns 260.000 euros, dels quals 60.000 euros van ser suposadament entregats en concepte de comissió il·lícita als edils de l'ajuntament (Josep Valls, Xavier Crespo...) per l'adjudicació de les referides obres", cita textualment la Guàrdia Civil.

Segons l'escrit, va ser Valls -"amb la connivència de Crespo"- qui va obligar Petrov a construir aquests vestuaris "totalment equipats" i que també incloïen un gimnàs. El suposat cap de la trama de blanqueig de diners va reconèixer davant del jutge que aquestes obres li van suposar un sobre cost de 24.000 euros que va posar de la seva butxaca.

Petrov obligat a pagar impostos de l'ajuntament

El mateix sumari també posa de manifest que l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls, "en alguna ocasió amenaçava Petrov amb no concedir-li la llicència d'ocupació de tota l'obra del centre comercial Braus si no accedia a certes pretensions". Una d'aquestes suposades pretensions seria l'abonament dels impostos de les 400 places d'aparcament i locals que havia construït i que, segons el conveni urbanístic, havia de cedir gratuïtament a l'ajuntament.

"Aquests impostos són molt elevats i Valls li deia que si no ho feia no li donarien la llicència de primera ocupació", recull l'informe. La Guàrdia Civil remarca que aquests impostos, però, els hauria d'haver pagat el consistori i no l'empresari. "S'ha de destacar que Andrei no estaria obligat a pagar aquests impostos sinó l'ajuntament", recull el sumari.

L'arquitecta, nexe amb l'ajuntament

La Guàrdia Civil també assegura que l'arquitecta Pilar Gimeno era la persona de confiança de Petrov per establir contactes amb els alts càrrecs de l'ajuntament. "Pilar (Gimeno) es una de las persones en qui més confia Petrov, arribant als extrems de tranquilitzar-lo anímicament quan han de tractar amb l'ajuntament aquelles obres on han participat", indica el sumari.

D'altra banda, les diligències també recullen que la secretària de Petrov -també imputada- assegurava que "per arribar directament a l'alcalde" (Xavier Crespo) s'havien de pagar entre 35.000 i 40.000 euros d'entrada. Així ho va fer saber en una conversa telefònica al representant d'un inversor rus que volia fer negocis al municipi. "Si el rus necessita que li aprovin o que li donin alguna llicència d'obres, haurà d'afluixar, perquè a Lloret les coses funcionen així", va dir textualment la secretària.

El sumari del cas revela que la Guàrdia Civil considera que Crespo i l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls, es van embutxacar una comissió de 60.000 euros per adjudicar a l'empresa DDC les obres dels vestidors del camp de futbol. A més, el sumari recull que Valls hauria obligat Petrov a pagar uns impostos que corresponien a l'ajuntament, sota amenaça de no donar-li la llicència per al centre comercial Braus. Els tributs corresponien a 400 places d'aparcament que el rus havia de cedir gratuïtament al consistori.

Aquest dimarts també declararan com a testimonis a Ignacio Mario Iturri i Ernesto Coloma Ruscalleda.