18 anys i mig de presó per a l'home que va matar a cops d'escombra la parella

El TSJC ha desestimat el recurs presentat per la defensa

Castelló d'Empúres.- El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la pena de 18 anys i mig de presó per a Najib Haouachi, l'home que va apallissar la seva parella i la va matar a cops d'escombra a Empuriabrava (Alt Empordà) la nit del 16 de juny del 2008. La sala civil i penal del TSJC ha desestimat el recurs presentat per la defensa, que demanava que l'absolguessin perquè considerava que no hi havia proves per condemnar-lo. Un jurat popular el va declarar culpable per unanimitat i l'Audiència de Girona el va condemnar el maig de l'any passat com a autor d'un delicte d'assassinat amb acarnissament. La sentència del TSJC no és ferma i la defensa encara pot presentar recurs davant el Tribunal Suprem.

La sentència de l'Audiència de Girona recollia pam a pam el veredicte que va emetre el jurat i condemnava Haouachi a una pena de 18 anys i mig de presó per un delicte d'assassinat amb l'agreujant de parentiu.

El crim va tenir lloc la matinada del 16 de juny del 2008 en un apartament de la urbanització d'Empuriabrava. Segons la sentència de l'Audiència de Girona, l'acusat va clavar "una brutal i cruel pallissa" a la víctima. Li va donar nombrosos cops de puny i puntades de peu i, després, la va rematar ventant-li fins a 30 cops amb un pal d'escombra.

Haouachi, fins i tot, "va emmordassar" la seva companya amb cinta americana per "evitar-ne els crits". A més, la sentència recollia que Najib Haouachi va demostrar "una crueltat absoluta" i un evident "menyspreu" envers la vida de la víctima, a qui va deixar agonitzant al terra de l'apartament durant més de dues hores, mentre ell "es netejava la sang" amb paper higiènic.

La defensa del condemnat va recórrer la sentència davant el TSJC. Al recurs, el lletrat argumentava que no hi havia proves concloents que permetessin determinar que Haouachi havia comès el crim. Entre d'altres, ressaltava que no es podia assegurar que el pal d'escombra fos l'arma del crim, que el processat tenia sang de la víctima a l'orella perquè la va intentar ajudar i no perquè la colpegés, i que l'ADN de la dona trobat sota les ungles del processat tampoc es podia agafar com a prova de càrrec perquè eren parella.

L'advocat demanava l'absolució com a tesi principal però, si no s'acceptava, aleshores reclamava que el TSJC rebaixés la pena tenint en compte atenuants de parentiu i d'anomalia psíquica. A més, aquesta part també sostenia que en el crim no hi havia hagut acarnissament malgrat que la víctima va rebre més de 30 cops.

La sala civil i penal del TSJC ha desestimat tots i cadascun dels punts del recurs i ha confirmat íntegrament la sentència de l'Audiència de Girona. La sala considera que el veredicte del jurat està ben fonamentat i que totes i cadascuna de les proves que la defensa posa en entredit són concloents i permeten determinar que Haouachi va assassinar la seva companya. La resolució del TSJC no és ferma i es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.