El jurat declara culpable l'acusat de matar la dona d'una pallissa a Empuriabrava

La defensa demana 18 anys de presó per a Najib Haouachi i les acusacions mantenen la petició de 20 anys

Amb poc menys d'un dia de deliberació, el jurat n'ha tingut prou per emetre el veredicte del cas. No hi ha hagut discrepàncies i tots els punts s'han considerat provats per unanimitat. El veredicte declara culpable d'assassinat Najib Haouachi, i conclou que no hi ha cap mena de dubte que l'acusat va matar la seva dona en un apartament d'Empuriabrava la matinada del 16 de juny del 2008.

Per acabar amb la seva vida, Haouachi va clavar una brutal pallissa a la víctima. No només li va ventar multitud de coces i cops de puny, sinó que també li va donar -com a mínim- 30 cops amb un pal d'escombra per tot el cos.

Precisament, el veredicte del jurat ressalta que l'acusat va actuar amb "acarnissament" i que, un cop va acabar d'agredir la víctima, va deixar-la "agonitzant durant un mínim de dues hores". El tribunal popular, doncs, no ha donat cap mena de credibilitat a la versió que sostenia Haouachi -que una màfia vinculada a la droga havia comès el crim- i, punt per punt, ha anat desgranant totes les proves que la desmunten.

Entre aquestes, el fet que a l'interior del pis no es va trobar cap empremta que no correspongués a la víctima o al mateix acusat. I, com a prova determinant, que tant al pal d'escombra com en un rotlle de cinta aïllant que es van fer servir per cometre l'assassinat, les úniques empremtes que hi havia eren les de Haouachi.

El veredicte recull que cap de les obertures de l'apartament estava forçada (ni la porta ni les finestres), cosa que descartaria el robatori, i que es van trobar mostres d'ADN de l'acusat sobre les ungles de la víctima. "A l'hora de cometre el crim, va actuar amb tranquil·litat perquè sabia que ningú entraria", recull l'escrit.

A més, el tribunal popular es fa ressò de les trucades que situen Haouachi a Empuriabrava -i no a l'interior d'un tren, com assegurava- mitja hora abans que alertés els Mossos d'Esquadra que havia trobat el cadàver de la dona. El veredicte indica també que, mentre els agents inspeccionaven l'apartament, ell va mantenir una "actitud tranquil·la" i que, un cop ja als calabossos, va confessar espontàniament el crim repetint dues vegades: "Per què l'he matada?".

Per últim, el jurat no té cap mena de dubte que la víctima -amb qui l'acusat tenia un fill- estava totalment atemorida, perquè Haouachi l'amenaçava i l'agredia. "Durant el judici s'ha demostrat el caràcter agressiu de l'acusat", explicita l'escrit.

20 anys de presó

Després de la lectura del veredicte, el fiscal ha demanat que es condemni Najib Haouachi a una pena de 20 anys de presó per un delicte d'assassinat amb agreujant de parentiu. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic reclama que s'indemnitzi amb 210.000 euros els familiars de la víctima.

El fiscal, Víctor Pillado, ha qualificat "d'excel·lent" el veredicte del jurat popular i ha demanat la pena màxima tenint en compte "l'agonia" que va patir la víctima. L'acusació particular i l'advocada de l'Estat s'han afegit a la petició del fiscal.

La defensa, per la seva banda, ha sol·licitat que es condemni Haouachi a 18 anys de presó. Pel que fa a la responsabilitat civil, s'ha adherit a la petició d'indemnització feta pel ministeri públic. El judici, que s'ha celebrat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.