Avís per onada de calor aquest diumenge a la demarcació de Girona

Les màximes poden arribar als 38ºC, deu més de lo habitual per aquesta època

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha ampliat l'avís per calor de diumenge que afectava només a la demarcació de Lleida i l'ha fet extensiu a les comarques gironines, més concretament a l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva, on es poden registrar màximes de fins a 38 graus centígrads.

Aquests valors representen deu graus més del que és habitual per aquesta època de l'any, on la mitjana se situa entorn els 27ºC. És per això que des del Departament de Salut i Protecció Civil de la Generalitat (Departament d‘Interior) demanen extremar les precaucions. És a dir, mantenir-se hidratat; evitar sortir al carrer durant les hores de més sol; ventilar i refrescar les llars i tenir cura dels infants i les persones fràgils són alguns dels consells d’autoprotecció.

A més, les persones que fan feines a l'aire lliure o en ambients calorosos cal que adoptin unes senzilles mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor –que en alguns casos arriba a ser mortal.

En aquest sentit, cal remarcar que les altes temperatures poden suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es prolonga, la temperatura del cos pot elevar-se a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata.

En aquest article es poden consultar un seguit de consells per a fer més suportable l'onada de calor.