203 platges gironines han emès 2.151 sol·licituds per a desenvolupar-hi activitats aquest estiu

Un 36,7% són usos comercials com ara guingetes, lloguer d'embarcacions o para-sols

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha rebut la sol·licitud dels 69 ajuntaments del litoral català per instal·lar 5.828 usos temporals a les platges per a l’estiu d’enguany. La ciutadania podrà consultar els serveis amb els què compta cada platja al visor de costes i al visor de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) a partir de Sant Joan.

De totes aquestes peticions, el 36,91%, corresponen a la demarcació de Girona, amb 203 platges, 2.151 activitats de les quals 790 són comercials (36,7% del total). Els serveis de temporada són ocupacions del domini públic maritimoterrestre per a activitats de lleure diverses, amb l’objectiu que la ciutadania pugui gaudir de serveis quan visita les platges i el mar més proper a la costa.

Poden ser ocupacions comercials (guinguetes, lloguer d’embarcacions o de para-sols) o no comercials (dutxes, rampes, punts d’informació o serveis sanitaris). Es tracta de serveis que s’instal·len per a la temporada de bany, aproximadament entre juny-juliol i fins el setembre-octubre.

Els ajuntaments costaners proposen la distribució dels serveis de temporada i cada any han de tramitar l’autorització d'ocupació, per verificar la situació dels diversos elements a les seves platges. El Departament de la Vicepresidència és l’ens encarregat d’atorgar les autoritzacions d’ocupació en domini públic maritimoterrestre (les platges i el mar més proper) i de la zona de servitud de protecció (la franja de terra immediatament següent).

Enguany, els municipis han sol·licitat un total de 5.828 serveis de temporada a 467 platges de tot Catalunya, un mica més que l’any passat, quan es van sol·licitar 5.771 serveis. Dels 5.828 serveis demanats, el 35,76%, un total de 2.084, correspon a activitats comercials.

La gran part dels serveis de temporada sol·licitats, un 36,91%, corresponen a les comarques gironines, seguit de la demarcació de Barcelona, amb un 29,86%. Cal recordar que la ciutat de Barcelona té un règim especial i els seus serveis de temporada s’aprovaran a la comissió del Pla de Gestió Integral del Litoral, integrada per representants de l’Ajuntament, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.

Els municipis de la demarcació de Tarragona han presentat el 24,83% de les sol·licituds i els de les Terres de l’Ebre, el 8,41%.

D’altra banda, aquest 2022 un total de 94 platges catalanes han estat distingides amb Bandera Blava, un qualificació d’excel·lència europea que avalua l’estat de les platges i les aigües des del punt de vista de la qualitat ambiental. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori és qui comprova, entre altres, que les platges disposin d’accessos fàcils i segurs, que estiguin adaptades per a persones amb discapacitat, l’existència de banys públics, serveis de socorrisme i en definitiva que estiguin en condicions optimes per a rebre la distinció.