L'ACA fixa una reserva de 246 hm³ als embassaments per garantir les demandes d'aigua mig any

Davant la prealerta per sequera, s'intensificarà la coordinació amb els regants

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha celebrat aquesta setmana les comissions de desembassament del sistema Ter Llobregat, del riu la Muga, el Foix i Riudecanyes, amb l'objectiu de fixar les reserves d'aigua pels pròxims sis mesos. En aquest període s'ha buscat comptabilitzar tots els usos amb l'estat dels embassaments, que estan més baixos que fa un any, i s'ha intensificat la coordinació amb els regants.

En la comissió del Ter Llobregat, amb els embassaments del sistema al 59% amb 362 hm³, s'ha acordat per unanimitat una reserva d'aigua als embassaments de 246 hm³ (152 del Ter i 94 del Llobregat). Al riu Muga, amb l'embassament de Darnius Boadella per damunt del 68% de la seva capacitat amb 41 hm³, s'ha fixat una reserva de 25 hm³.

En la comissió del Ter Llobregat, amb els embassaments del sistema al 59% amb 362 hm³, s'ha acordat per unanimitat una reserva d'aigua als embassaments de 246 hm³ (152 del Ter i 94 del Llobregat), 155 dels quals es destinaran a l'abastament domèstic (78 provinents del Ter i els 77 restants del Llobregat), 87 hm³ per a les demandes agrícoles (més de 71 del Ter i prop de 17 del Llobregat) i 2,3 hm³ del sistema Ter es destinaran per a usos lúdics (competicions esportives).A més de l'aigua dels embassaments, també s'aportaran recursos no convencionals com la dessalinització (produint més de 33 hm³) i la captació d'aigua de pous a través de les potabilitzadores d'Abrera, Sant Joan Despí i Terrassa (22 hm³).

En la comissió de desembassament del riu la Muga, amb l'embassament de Darnius Boadella per damunt del 68% de la seva capacitat amb 41 hm³, s'ha acordat destinar més de 25 hm³ per a satisfer les demandes dels pròxims sis mesos, destinant més de 19 hm³ per garantir el 75% de les necessitats de reg i 6 hm³ per als usos domèstics. La dotació és inferior a la d'altres anys, tenint en compte que aquesta zona es troba en situació de prealerta per sequera.

Finalment, a la comissió de desembassament del Foix (amb les reserves al 96% amb 3,6 hm³) s'ha fixat una reserva d'1,14 hm³ per a usos agrícoles (a més de garantir un cabal de manteniment d'entre 37 i 51 litres per segon), mentre que a la de Riudecanyes les baixes reserves d'aigua només han permès cobrir el 44% de les demandes, i s'ha fixat una dotació de 3 hm³ per als pròxims sis mesos.