Els acusats es desvinculen dels atacs al Paradise amb excuses d'allò més diverses

Diuen que el gel accelerant era "per a una barbacoa" i es trobaven prop del locutori "de compres"

Gairebé deu anys després dels fets, el judici pels atacs amb explosius al Paradise de la Jonquera ha quedat vist per a sentència. Durant la darrera jornada del judici, que va començar dilluns a la secció tercera de l'Audiència de Girona, han declarat els set acusats. Tots ells han negat tenir res a veure amb els atemptats perpetrats el 12 i 23 de desembre del 2012 ni amb l'amenaça de bomba que va obligar a desallotjar el club la nit de Cap d'Any.

Els processats, que han respost només a les preguntes de les defenses, han donat explicacions als indicis incriminatoris esgrimits per l'acusació pública per sostenir que conformaven l'organització criminal responsable dels atacs. D'entrada, han negat integrar un entramat criminal i han assegurat que si els Mossos d'Esquadra els veien sovint junts durant les vigilàncies i seguiments és perquè molts d'ells es coneixen "del poble" (són originaris de Blanes) o tenen amistat de fa anys. Alguns dels processats tenen menys vincle entre ells però sostenen que tenien relació professional a través de negocis de compravenda de vehicles.

Els investigadors de la Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans dels Mossos d'Esquadra van explicar ahir que la primera pista que els va portar fins als ara acusats va ser el rastreig del pot amb líquid inflamable utilitzat per cremar un dels vehicles implicats en la col·locació del cotxe amb explosius davant del Paradise el 23 de desembre. Així, van arribar fins a un comerç proper a Figueres i van poder identificar tres sospitosos comprant una ampolla del mateix lot. Un d'ells, seria el que els investigadors sostenen que era el líder de l'organització criminal, que va morir el desembre del 2017 a Viladecans (Baix Llobregat) quan va esclatar una bomba col·locada al seu cotxe. Els altres dos, són dos dels ara acusats.

Un d'aquests acusats ha reconegut haver anat al supermercat a comprar una ampolla de gel accelerant però ha negat que l'utilitzessin per calar foc al vehicle localitzat a Capmany. Segons el seu relat, té "una petita casa i un terreny" a Cantallops on anaven sovint a fer barbacoes. "Aquest supermercat ve de camí i ens vam parar allà a comprar-ne", ha dit. De fet, ha assegurat que després d'utilitzar-lo per encendre foc per cuinar, van deixar l'ampolla en aquella finca.

Un altre dels indicis que, segons l'acusació, apunta als acusats és que els investigadors van situar, a través de la telefonia, dos dels processats (el que va morir i el seu germà) prop del locutori de Barcelona des d'on es va enviar, el dia 24 de desembre, el mail reivindicat els atemptats i amenaçant el propietari del Paradise amb més accions criminal si no saldava un suposat deute.

L'acusat ha admès ser a la zona però ha negat haver posat un peu al locutori. Segons ha dit al judici, estava fent compres nadalenques a l'anomenat "corner friqui" de Barcelona: "El meu fill és molt friqui i sempre vaig allà a comprar-li còmics ". "Jo no sé res dels atacs amb explosius", ha afegit.

Els processats també asseguren que sovint es deixaven cotxes entre ells perquè almenys dos es dediquen a la compravenda de vehicles i feien negocis. Així, justifiquen un altre dels indicis que sosté la fiscalia, que és l'intercanvi constant de vehicles entre els processats o l'ús d'un cotxe de marca i model compatible amb un dels utilitzats per deixar el cotxe bomba davant del Paradise: "No recordo la data concreta, però ja me l'havia venut abans dels fets".

26 anys i mig de presó

El fiscal manté el gruix del relat de l'escrit d'acusació amb algunes modificacions concretes que afecten, sobretot, a l'acusat que s'enfronta a més pena. Si abans la fiscalia li demanava una pena de 24 anys i 6 mesos de presó ara vol que el condemnin a 26 anys i mig. Així, l'acusació pública demana per als set processats penes que van des dels 4 fins als 26 anys i mig de presó i multa de 7.200 euros per delictes d'organització criminal, tinença d'explosius, danys continuats, robatori amb força, falsedat documental, amenaces i furts continuats.

Les defenses, encapçalades pels lletrats Carles Monguilod, Joaquim Bech de Careda, Joan Pere Zapata, Salvador Ortiz, Jordi Serra i Carles Deutú demanen l'absolució. En cas de condemna, sol·liciten una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que el cas ha trigat a arribar a judici. Sostenen que la causa ha estat, en total, 47 mesos paralitzada "sense justificació".

El judici ha quedat vist per a sentència.

Tres atacs

Segons l'acusació pública, el primer dels atacs va tenir lloc cap a les sis de la matinada del 12 de desembre quan van llançar dos artefactes explosius que contenien TNT contra el prostíbul: "En van llançar un a la zona de magatzem que va arribar a explotar, causant danys". En concret, la fiscalia apunta que va causar estralls valorats en 18.329,59 euros i els Mossos apunten que va deixar "un cràter" a terra d'entre 25 i 30 centímetres. El segon artefacte, llançat a uns cinc metres de la porta principal, no va arribar a explotar.

El segon atac va tenir lloc el 23 de desembre quan els assaltants van deixar un cotxes –sostret a Castelló d'Empúries- davant la porta del club, van avisar que a dins hi havia una bomba i van fugir a bord d'un altre cotxe. A dins del vehicle hi havia dues bombones de butà enfrontades i, al mig, un paquet amb càrrega explosiva de TNT i pentrita. Tampoc va arribar a explotar.

Cap a les deu de la nit del 31 de desembre, els Mossos d'Esquadra van rebre la trucada avisant de la col·locació d'una bomba a l'interior de l'establiment que explotaria a mitjanit. Va resultar ser una falsa alarma però l'avís va obligar a evacuar un miler de persones del Paradise i dels establiments del voltant.