Girona impulsa un programa per fomentar l'ocupació de joves a l'atur

S'han escollit 120 nois de la comarca d'entre 16 i 25 anys

L'Ajuntament de Girona ha impulsat un programa de formació i ocupació de joves a l'atur que té una durada de 15 mesos i un pressupost de prop de 615.000 euros procedents del Servei d'Ocupació de Catalunya. En total, s'han escollit 120 joves d'entre 16 i 25 anys que es formaran en sis especialitats -auxiliar de comerç, neteja, manteniment industrial o auxiliar d'elaboració a la indústria alimentària, entre d'altres- i que inclou també pràctiques a empreses durant un període mínim de sis mesos. El perfil dels escollits és el de joves en situació d'atur amb una baixa qualificació perquè o bé no han continuat amb els estudis reglats o no disposen del graduat en ESO.

La taxa d'atur dels joves menors de 25 anys a Girona se situa gairebé al 53% i s'observa clarament que com més alta és la formació més possibilitats hi ha per trobar feina, segons la regidora d'Ocupació de la ciutat, Marta Madrenas, que ha citat els últims resultats d'un estudi basat en una enquesta representativa de la població d'entre 16 i 64 anys. Així, s'ha vist com el 38% de les persones amb estudis primaris estan en situció d'atur enfront dels desocupats que tenen formació universitària, que representen un 10%.

Per la regidora, "la millora dels perfils ocupacionals dels joves s'ha convertit en un dels principals reptes actuals". Per això, des de l'Ajuntament es considera molt oportú aquest programa, atès que és una "aposta ferma" per contribuir a la qualificació des joves i millorar així la seva ocupabilitat.

Les característiques del programa

Amb el nom de 'Joves per l'ocupació', el programa combina accions d'orientació, tutorització i seguiment individualitzat amb la formació i l'adquisició d'experiència professional a empreses. D'aquesta manera, el que es vol és facilitar la seva reinserció laboral i al mateix temps fomentar el seu retorn al sistema educatiu.

D'entre un total de 392 joves amb qui es va contactar -la selecció es va fer a través dels Serveis Socials, escoles, instituts, l'Oficina de Treball del SOC, entre d'altres- se n'han seleccionat 120, el màxim que permetia el programa. Tenen una mitjana de 19 anys i la majoria són nois, 79, mentre que hi ha 41 noies. Pel que fa a la seva procedència, el 85% són de la ciutat de Girona i la resta de fora, com ara Salt, Sant Gregori o Llambilles.

Es formaran durant un període de 15 mesos, que començaran la setmana que ve, fent un total de 350 hores. Tenen sis especialitats a triar -si no ho tenen clar, se'ls orienta- entre les quals hi ha auxiliar de comerç, serveis de bar i cafeteria, neteja, manteniment industrial, auxiliars d'elaboració a la indústria alimentària, serveis administratius o auxiliar de magatzem. El programa finança la formació per obtenir el graduat en ESO per a aquells que no el tinguin i també inclou pràctiques a empreses per un mínim de sis mesos. Les empreses rebran incentius per agafar-los, de manera que el SOC pagarà fins a un màxim de 645 euros per noi cada mes i fins a un màxim de mig any.

L'Ajuntament de Girona ja va impulsar un programa similar però de menor embargadura, el 'Suma't', on es va veure com una part dels joves que van entrar en contacte amb l'empresa van tenir l'oportunitat de quedar-s'hi. Així, dels 51 alumnes que van tenir al programa en total, 38 van ser contractats i d'aquests, 14, van veure com l'empresa els renovava de nou.