Es preveu una primavera complicada pels al·lèrgics

A Catalunya un milió i mig de persones pateixen al·lèrgies que provoquen els pòl·lens en un 40% dels casos

Les baixes temperatures de l'hivern i les intenses pluges dels darrers dies han reduït molt la pol·linització del xiprer però han creat les condicions idònies per augmentar la del plataner, els arbres més presents a Barcelona. La coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), Jordina Belmonte, estima que començarà en dues o tres setmanes i si segueix el patró del 2005, molt similar per climatologia, serà "complicada" per als al·lèrgics. Els que pateixen per les partícules que emanen de les gramínies ho faran a mitjans d'abril. A Catalunya un milió i mig de persones pateixen al·lèrgies que provoquen els pòl·lens en un 40% dels casos.

La professora de la UAB Jordina Belmonte ha explicat que la campanya de pol·linització està seguint un patró similar al 2005. Això fa pensar que els plataners començaran a enviar partícules de pol·len a l'aire en dues o tres setmanes. Les pluges dels darrers dies han deixat les plantes en un estat idoni per expulsar-les en plenes condicions si fa bon temps. Per això es preveu una pol·linització complicada per als al·lèrgics.

Si torna el fred o es dóna una primavera molt plujosa els al·lèrgics patiran "molt menys" però si pugen les temperatures i no plou durant el dia "serà bastant dura". Els ciutadans de Barcelona pateixen sobretot la pol·linització dels plataners, l'arbre més present a la ciutat, i, a més, ho fan amb unes partícules més agressives a causa de la contaminació.

La pol·lució agreuja les al·lèrgies perquè les persones "ja tenen les mucoses més irritades" i, a banda, el pol·len a les grans ciutats té més components que exacerben les rinitis, les conjuntivitis i els atacs d'asma.

El calendari de pol·linització comença cada any amb el xiprés. Aquest 2013 ha estat molt lleu a causa de les baixes temperatures i de les pluges. Unes condicions, però, que han deixat ben regats els plataners i si el sol acompanya prometen una fase intensa. Després vindran les gramínies, previstes a mitjans d'abril al centre i sud de Catalunya i unes setmanes més tard al nord.

Un equip de joves informàtics han col·laborat amb la XAC per desenvolupar una aplicació -'K.Polen'- per a 'smartphones', de moment només per a iPhones, que informa a través de la geolocalitzció dels nivells de pol·len a la zona on es troba l'usuari. Els pacients que no tenen aquests telèfons poden consultar el web http://lap.uab.cat/aerobiologia.

Teresa Garriga, del Comitè de Malalties Respiratòries de la SCAIC, ha subratllat la importància de diagnosticar amb eficàcia quin tipus de pol·len genera l'al·lèrgia per poder actuar-hi preventivament. "Per evitar el contacte amb aquestes plantes i per poder rebre les vacunes pertinents".

La vicepresidenta de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) ha recordat que a Catalunya més d'un 20% de la població pateix algun tipus d'al·lèrgia, un percentatge que es preveu que augmenti en el futur. El 40% d'aquestes al·lèrgies són provocades per algun tipus de pol·len.