El projecte de la macroplanta de residus a Forallac està 'ple d'irregularitats'

Així ho assegura un estudi tècnic

Un estudi tècnic encarregat per entitats ecologistes conclou que el projecte per instal·lar una macroplanta de residus i una incineradora al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià a Forallac està "ple d'irregularitats". Segons l'expert mediambientalista Jordi Bigues, el projecte preveu instal·lar al mig de l'Empordà un gran complex de gestió de residus perillosos sense tenir en compte els efectes que causarà en el medi ambient i en la salut de les persones. La qualificació de sòl on es vol construir o que proposa "activitats prohibides" són, segons l'informe, alguns dels arguments contra el projecte. Les entitats ecologistes estan disposades a arribar fins al final per aturar el projecte.

L'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), va donar el vistiplau a la instal·lació d'aquesta macroplanta el passat 21 de maig del 2012 en el ple municipal. El projecte inclou cinc naus de formigó amb 5.000 metres quadrats de superfície que servirien per a la tria, compactació i trituració de residus. En aquest espai s'hi desballestarien vehicles i s'hi tractarien metalls, olis industrials i residus sanitaris.


En principi, es calcula que les instal·lacions tindrien la capacitat de tractar 100.000 tones de deixalles per any. A més de la macroplanta, el grup Servitransfer - propietari de l'actual deixalleria de Forallac- també voldria construir una incineradora en una següent fase, segons asseguren els ecologistes.