200 veïns de Forallac es concentren contra la futura planta de residus

Denuncien que les instal·lacions afectarien a l'ecosistema, la salut dels veïns i l'activitat turística del territori

L'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), va donar el seu vistiplau a la instal·lació d'aquesta macroplanta el passat 21 de maig del 2012 en el ple municipal. El projecte inclou cinc naus de formigó amb 5.000 metres quadrats de superfície que servirien per la tria, compactació i trituració de residus. En aquest espai s'hi desballestarien vehicles i s'hi tractarien metalls, olis industrials i residus sanitaris. En principi, les instal·lacions tindrien la capacitat de tractar 100.000 tones de deixalles per any. A més de la macroplanta, el grup Servitransfer - propietari de l'actual deixalleria de Forallac- també voldria construir una incineradora.

La macroplanta, que es trobaria al costat de la deixalleria actual de Forallac, s'instal·laria al bell mig de l'Empordanet, en el paratge conegut com Els Ramals i al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià. Un espai històric declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i que, segons l'historiador Joan Badia, és un patrimoni cultural "únic" arreu de Catalunya.

Oposició contundent

Des d'un principi, els veïns i entitats del poble es van oposar totalment a la construcció d'aquesta macroplanta i aquest diumenge, tot i la forta pluja que ha caigut al Baix Empordà, unes 200 persones s'han manifestat davant de l'Ajuntament de Forallac. Els manifestants han assegurat que aquest projecte és una iniciativa que va sorgir ara fa deu anys però que va quedar aplaçada quan la Generalitat va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional al jaciment dels Clots de Sant Julià. "SOS Empordanet va néixer per salvaguardar aquest punt històric i, ara fa una dècada, vam pensar que ho havíem aconseguit. No obstant això, ara s'han tornat a reprendre aquest projecte nefast", ha destacat la portaveu de SOS Empordanet, Lola Arpa.

Segons la portaveu, no és "just" que es destrueixi un espai tant "preciós i únic" com la zona de Forallac i destaca que la macroplanta només portarà "desgràcies i perjudicis" per al territori. "Lluitem pels interessos dels nostres fills i néts perquè la planta cremarà productes tòxics i perillosos i causarà problemes de salut. No es pot jugar ni amb la salut de les persones ni amb el medi ambient", ha assegurat.

Des de l'Associació Amics dels Clots de Sant Julià, el seu portaveu, David Ros, ressalta que no entenen com l'alcalde ha aprovat col·locar una macroplanta d'aquestes característiques al municipi. "Està totalment fora de lloc, rebrem residus que no generem i suposarà una agressió total contra un dels patrimonis més emblemàtics gironins i desfarà tota l'activitat turística de la zona que es dedica al turisme rural i als esports relacionats amb la natura", ha assenyalat. Ros destaca que la nova planta "danyarà", de forma indirecta, a tota la resta de patrimoni històric com les restes medievals que es poden trobar a Peratallada, Fonteta o Vulpellac. De moment, els veïns i entitats han presentat diverses al·legacions a l'Ajuntament i a la Direcció General de Qualitat Ambiental i esperen la decisió de la Comissió de Patrimoni i de la Generalitat.

"La macroplanta causaria la desaparició del jaciment"

La mobilització ha començat amb una concentració davant del consistori de Forallac on diverses entitats, historiadors i experts han manifestat el seu rebuig a aquest projecte. Un dels més destacat ha estat l'historiador i membre de SOS Empordanet, Joan Badia, el qual ha detallat que la macroplanta es situaria a sobre de la pedrera dels Clots de Sant Julià. "Els Clots són un conjunt patrimonial històric i monumental únic, el seu entorn - és a dir la pedrera- no està delimitat i puc afirmar que al costat de la deixalleria actual on volen posar la macroplanta hi ha part del jaciment així que les naus estarien ben bé a sobre d'aquest conjunt", ha destacat. Segons l'historiador, la macroplanta també causaria desperfectes irreversibles a les pedres que formen el conjunt històric. "Es tracta de pedra sorrenca i la contaminació de la incineradora suposaria la desaparició total del jaciment", ha reblat.

Després dels parlaments, els manifestants s'han dirigit fins a la carretera que uneix Vulpellac amb la Bisbal d'Empordà i han tallat la circulació durant uns instants a la rotonda d'entrada del poble. La intenció dels participants era repartir fulletons informatius sobre la necessitat de protegir el territori però, la forta pluja que ha caigut durant tot l'acte, ha fet que els manifestants acabessin l'acte més aviat del previst.

D'altra banda, l'acte ha comptat amb l'assistència d'un antic veí de la incineradora de Montcada i Reixac, Paco Linfante, que ha exposat diversos estudis mèdics sobre els perjudicis que provoquen aquesta mena d'instal·lacions. "La contaminació que genera la incineradora provoca més càncer, retard mental en els infants i malalties respiratòries", ha assenyalat. "Jo sóc malalt crònic i des de que visc a Sant Jordi Desvalls he pogut reduir la meva medicació", ha assegurat Linfante.

Els manifestants han destacat que no s'aturaran aquí i que tenen previst fer tota mena de mobilitzacions els proper mesos.