Un 25% dels escolars no poden dinar al menjador per falta de recursos de les famílies

CCOO alerta que les dificultats econòmiques també dificulten la compra de material escolar

Un sondeig elaborat per CCOO a centres escolars gironins determina que el 25% dels alumnes no es poden quedar al menjador perquè les seves famílies no tenen recursos per pagar el servei. Segons el sindicat, les dificultats econòmiques d'algunes llars han fet que, fins i tot, no demanin ni beca de menjador perquè no poden pagar la part proporcional dels àpats. CCOO alerta que les mateixes dificultats existeixen a l'hora de comprar material escolar, llibres i, fins i tot, vestuari i calçat.

El sindicat insta el Govern a prendre mesures pressupostàries "per assegurar el mandat constitucional de la protecció a la infància". Segons dades aportades pel sindicat CCOO, un de cada quatre escolars gironins està "en risc d'exclusió social" perquè les seves famílies no es poden fer càrrec de les despeses escolars, especialment de les de menjador. El sindicat també alerta que algunes famílies fins i tot rebutgen l'opció de demanar beca de menjador perquè no poden fer-se càrrec de la part de l'import dels àpats que els toca abonar.

A través d'un sondeig a mestres dels centres escolars, el sindicat ha conegut que cada vegada hi ha un nombre més alt d'alumnes que no duen esmorzar ni berenar i, segons CCOO, els centres "s'estan veient obligats" a cobrir aquests àpats per poder garantir la nutrició de tots els alumnes.

El sindicat apunta que alguns centres han de trobar vies alternatives per tal de fer els pagaments d'aquests àpats, ja sigui via AMPA o fins i tot pagant amb diners personals el menjar d'altres alumnes.

Segons la informació recollida en el sondeig, el mateix problema es reprodueix -i en proporcions similars- respecte d'altres despeses escolars. Les famílies d'un 25% dels alumnes tampoc poden comprar material escolar, llibres de text i, fins i tot, ni calçat ni vestit per als fills.

De les consultes fetes als centres educatius se'n deriva, segons CCOO, que aproximadament el 60 % de les famílies que han de rebre ajuts són de nacionalitat espanyola i un el 40% restant són estrangeres.

El sindicat considera que aquesta situació és "extremament preocupant" alerta que va en augment. Des de CCOO Educació Girona asseguren que la protecció de l'infant "és un bé a preservar" i han demanat al Govern que no retalli en educació pública per tal de garantir aquest dret fonamental.