Un ramader del Ripollès barra el pas d'un sender de gran recorregut

És l'amo d'una finca de Sant Joan de les Abadesses que vol una solució per poder accedir en vehicle a casa seva

En Mel Brusaferri és un ramader i productor de formatges ecològics que va instal·lar-se fa cinc anys al Mas Pujol, a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). Es tracta d'una finca de difícil accés, ja que l'única via d'entrada amb vehicle és un camí que travessa el riu.

Quan puja l'aigua, però, ja no pot accedir-hi i l'única alternativa que li queda seria utilitzar un camí que travessa una masia veïna. El seu propietari, però, li demana pagar 70.000 euros si vol passar-hi en cotxe. Una quantitat que veu desproporcionada. "He tirat la tovallola", afirma, tot afegint que aquesta opció ja està descartada, com també les altres que fins ara tenia sobre la taula.

Una era aconseguir poder passar en vehicle per l'altre costat de la finca, utilitzant un tram del Camí Vora Ter, molt transitat per excursionistes i veïns de la zona. Com que les administracions també li han denegat, ara ha decidit tancar l'accés a banda i banda de la seva finca per on passa aquest sender. Brusaferri explica que viu amb molta impotència el fet que la gent passi de forma massiva per aquest camí mentre ell no pot utilitzar-lo. "És un ús massiu, hi ha moltes rutes que passen per aquí mentre a nosaltres ens diuen, tu no, tu passa pel riu", detalla.

El ramader es queixa, a més, que alguns dels visitants son incívics i li fan malbé les pastures. Des de tendes de campanya a l'estiu fins a visitants amb nens que s'acosten al ramat de vaques sense distingir que en realitat tenen un toro al davant són alguns exemples. "I a mi m'agafa un infart perquè penso, si aquest els aborda, els mata a tots i el toro l'hauré de matar jo i serà la meva responsabilitat; és una inconsciència, de no conèixer el camp i no saber moure's", relata.

Els ecologistes demanen que respecti el dret a pas

Des del Grup de Defensa del Ter li demanen que respecti el dret de pas perquè afecta un sender estratègic. Joel Vidal és un dels seus membres que, juntament amb Àngels Gardella, han volgut conèixer de primera mà la problemàtica.

Aquesta última explicava la sensació que tens quan, després de travessar el rierol, topes amb el tall al camí. "Trobes la tanca, tota encimentada a terra i impedint molt clarament el pas", remarca. Des de fa uns dies que el ramader ha penjat un full amb una ruta alternativa per la via verda que passa per la zona. Un fet que valoren positivament si bé mantenen que cal arribar a una solució.

La descoberta del tall al camí ha coincidit amb la voluntat de l'entitat de recuperar un nou tram de l'anomenat Cami Vora Ter, el GR 210. Vidal explica que actualment va des de Sant Joan de les Abadesses fins al Pasteral i que ara volen obrir-ne un de nou des de Sant Joan fins a Sant Pau de Segúries. Però, per això, caldria reobrir el pas tallat.

"Entenem i empatitzem amb el ramader, que no pot arribar a casa amb el vehicle quan creix el riu", afirma Gardella. Ara bé, al marge d'això, creuen que el propietari ha de respectar el dret de pas. Per això demanen a totes les parts fer el possible per solucionar el tema. Els ecologistes defensen que, amb el pas tancat, "hi perd tothom" perquè aquest sender és un indret d'interès per la seva bellesa paisatgística, tot resseguint el curs del riu.

Una nova pista, l'última alternativa

L'obertura d'una pista nova per la part de dalt del Mas Pujol, passant per la carena, és l'única solució que hi veu el ramader, que n'assumiria el cost. Però per això caldria que quatre propietaris accedissin a donar-li pas per poder arribar a casa amb vehicle. "Hi estem treballant i amb l'ajuda de l'Ajuntament", que està fent de mediador, segons explica Brusaferri.

L'alcalde del municipi, Ramon Roqué, remarca que les converses estan obertes i que, un cop s'aconsegueixi un accés a la finca, s'obrirà un nou espai per trobar una solució al tema de l'accés del sender tancat.