L'N-II, lliure de camions a partir del 2 d'abril

Els vehicles de més de 12 tones hauran de passar per l'AP-7 i se'ls aplicaran bonificacions del 25% al 50%

Els camions de gran tonatge deixaran de circular per l'N-II al seu pas per les comarques gironines després de Setmana Santa, en concret, a partir del 2 d'abril. Govern i Ministeri de Foment ja tenen redactat el conveni que recull aquest acord i ara només falta que els serveis jurídics de les dues administracions el revisin.

Fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat han confirmat que la prohibició afectarà els camions de més de 12 tones que creuïn les comarques gironines. Segons recull el conveni, aquests vehicles hauran de passar per l'AP-7 i se'ls aplicaran bonificacions d'entre el 25% i el 50% del preu del peatge. Els veïns de Bàscara fa un mes que reclamen aquesta mesura amb protestes.

El Govern i el Ministeri de Foment ja tenen enllestit el conveni que estipula que els camions a partir de 12 tones que facin llargs recorreguts no podran circular per l'N-II entre Maçanet de la Selva i la Jonquera. Aquesta és una mesura que el Govern ha impulsat amb la voluntat de restar perillositat a una carretera pendent de desdoblar.

La mesura la va avançar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el passat 25 de gener. Després de setmanes de negociacions, finalment fonts de la conselleria han confirmat que la prohibició s'aplicarà just després de Setmana Santa ja que només queden per tancar "alguns serrells". Govern i Ministeri de Foment han fixat les condicions d'aquesta nova mesura en un conveni que ara revisen els serveis jurídics d'una i altra administració. Com que s'ha fet mitjançant la fórmula del conveni, la mesura es pot aplicar directament un cop es doni per finalitzat el conveni sense necessitat d'haver-se de publicar a cap diari oficial, apunten les mateixes fonts.

Per a l'aplicació del conveni, Foment ha hagut de negociar amb Abertis bonificacions per als camions afectats per la nova prohibició. Segons han avançat des de la conselleria, aquestes bonificacions aniran entre el 25% i el 50% del peatge segons el trajecte que hagin de fer per autopista. La nova prohibició no afectarà, però, els camioners que hagin de fer recorreguts interns entre Maçanet i la Jonquera, que sí podran usar l'N-II.

La nova restricció s'indicarà a través de les senyalitzacions de trànsit i els Mossos d'Esquadra seran els encarregats de controlar que cap transportista se la salti. Els camioners que circulin per l'N-II hauran de justificar a través de la targeta de transport que estan fent un recorregut intern i que, per això, no fan ús de l'autopista.

"El dia 3 d'abril estarem a la carretera"

El territori veu amb "escepticisme" aquesta nova data fixada, després de veure que no s'han complert les que s'han anat donant anteriorment des del Departament de Territori i Sostenibilitat. La plataforma veïnal de Bàscara, que cada matí talla el trànsit de l'N-II al seu pas pel municipi com a protesta, s'ha pres l'anunci amb molta prudència. "Fins que no veiem que els camions surten de l'N-II, continuarem cada matí a la carretera", assenyalava Eugènia Carbó, una de les portaveus de la plataforma, que reconeixia que durant la protesta d'aquest matí s'especulava sobre les possibles dates.

Des de la plataforma Prou Camions N-II tenen molts dubtes i recelen de què la data sigui definitiva. Per això, ja avancen que el dia 3, l'endemà de la data fixada, també estaran a la carretera. "Si els camions no hi són, ens n'anirem", afegeix Carbó.

Des de l'Ajuntament de Bàscara no han volgut fer més declaracions al respecte i asseguren que no se'ls ha comunicat aquesta última data de forma oficial. L'alcalde, Lluís Lloret, ja va expressar el seu malestar per aquest incompliment i fins i tot va parlar d'"incompetència" dels polítics en no haver estat capaços de solucionar el problema en els terminis anunciats.