L'Alt Empordà impulsa un pla estratègic per fomentar l'ocupació a la comarca i atraure inversions

El document preveu diverses accions fins al 2025 amb una inversió valorada en 9,3 MEUR

L'Alt Empordà ha elaborat un pla estratègic per impulsar l'economia de la comarca, atraure noves inversions i fomentar l'ocupació. El document, que contempla accions des del 2020 fins al 2025, preveu una inversió valorada en 9,3 milions d'euros (MEUR) i té com a objectiu principal aprofitar les potencialitats d'aquesta zona "estratègica" i revertir algunes dades com ara l'elevat índex d'abandonament escolar, el perfil formatiu "baix" o una taxa d'atur més alta que la mitjana catalana.

El pla l'han promogut els principals ajuntaments de la comarca (Figueres, l'Escala, Castelló, la Jonquera, Roses, Llançà, Vilafant i Vilamalla), el Consell Comarcal i diverses associacions i compta amb el suport dels 68 municipis que l'integren.

Està aparentment ben connectada amb el TAV i té gran recursos naturals, paisatgístics i culturals. De fet, l'Alt Empordà compta amb dos parcs naturals (del Cap de Creus i dels Aiguamolls) i el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, a més del 25% dels monuments megalítics de Catalunya i gairebé 230 edificis del romànic.

La comarca és les més ben situades de la demarcació i amb una connectivitat més alta per atraure noves inversions i empreses però, en canvi, té una baixa ocupabilitat dels seus polígons d'activitat econòmica –en total, 37 repartits en els 68 municipis-.

Per combatre aquesta situació i revertir-la, els ajuntaments han impulsat un pla estratègic de desenvolupament econòmic local i d'ocupació de la comarca. El document es va començar a gestar abans de l'esclat de la pandèmia i preveu desenes d'accions i estudis fins al 2025.

El pla parteix d'aquesta diagnosi inicial on s'aborden les mancances i els potencials de la comarca i fixa un seguit seguit d'objectius amb la mirada posada en l'empresa, el comerç, el turisme, la formació i l'ocupació i els sector agroalimentari. El projecte fixa el conjunt d'accions a desenvolupar en un termini de cinc anys amb un pressupost estimat de 9,3 MEUR.

Entre les propostes, hi ha l'impuls al Logis Empordà per desenvolupar la segona fase d'obres; establir mecanismes de col·laboració entre la BulliFoundation i el territori; la creació d'un pol de salut i estudiar la viabilitat d'un centre de foment de la dieta mediterrània; estendre la fibra òptica arreu; elaborar un pla de formació professional i un catàleg comarcal de formació adequat a les necessitats de la comarca; crear un servei d'orientació laboral comarcal i un portal amb ofertes de feina de la zona o instal·lar una incubadora vertical d'empreses a Figueres.

També proposa revisar el pla sectorial de desenvolupament turístic i captació d'inversions, a més de promoure la venda de productes locals i la creació d'un organisme comarcal de promoció econòmica, entre d'altres.