Fins a 33 comunitats de veïns de Salt estan lliures de pisos ocupats

El programa 'Passadissos nets i segurs' ja es fa a 33 comunitats de veïns i 19 més estan a l'espera de signar conveni

L'Ajuntament de Salt (Gironès) va impulsar un programa pioner que consistia en patrulles policials dins les comunitats de veïns per evitar conflictes i delictes com ocupacions de pisos o que alguns veïns punxin els subministres de l'escala. Un any després, el consistori fa una bona valoració del programa -batejat com 'Passadissos nets i segurs' que, segons el cap de la Policia Local de Salt, Antoni Marco, ha aconseguit que no hi hagi ocupacions de pisos en aquelles comunitats on hi patrulla la policia.

El programa va arrencar a una desena de blocs del sector centre i ja es fa 33 comunitats. Un total de 19 comunitats més estan en espera de concretar el conveni. Emmirallant-se en un programa que fa la policia de Nova York, l'Ajuntament de Salt va posar en marxa ara fa un any un programa pioner que consistia en patrullatges diaris dels agents de la policia per dins les escales més conflictives del municipi. En aquests mesos, un total de 33 comunitats del sector centre s'han adherit al programa i n'hi ha 19 més en llista d'espera. Actualment, el programa arriba a un total de 709 habitatges.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha explicat que properament faran una enquesta de satisfacció entre els veïns però ja ha avançat que les valoracions que fins ara els han fet arribar són molt positives. Malgrat que el consistori no ha facilitat dades, el cap de la Policia Local de Salt, Antoni Marco, ha assegurat que en aquells edificis on fan patrullatge han desaparegut les ocupacions il·legals de pisos. "És un fet constatable que quan portem un temps patrullant desapareixen les ocupacions de pisos i són residuals les que puguin quedar", ha afirmat el cap de la policia local.

Les ocupacions de pisos: "estables i a la baixa"

Des del consistori han remarcat que el fenomen de les ocupacions de pisos es manté "estable i a la baixa" però han declinat donar dades. "Són unes dades sensibles", apunta la regidora d'Habitatge, Glòria Pàmies, que remarca que la relació amb els bancs és ara més fluïda i actuen abans si es dóna una ocupació il·legal d'algun pis propietat d'entitats bancàries. L'alcalde, Jaume Torramadé, també ha negat que hi hagi un trasbals i que les ocupacions que es deixen de fer en pisos vigilats per la policia s'hagin traslladat a d'altres escales de la ciutat que no estan adscrites al programa.

La regidora de Seguretat, Anna Fusté, ha explicat que tenen constància a través dels agents que fan el patrullatge d'una disminució tant de trencament d'elements comunitaris -com portes o finestres- i també han baixat els casos de veïns que punxaven la llum o l'aigua de la comunitat. També ha remarcat que ha baixat la "tensió" en algunes escales i que ja no hi ha tants conflictes gràcies a la presència policial.

Aquest estiu, el programa va incorporar un gos que patrullava per les escales de veïns per evitar que s'hi consumeixi droga o bé puguin ser amagatall de substàncies estupefaents. Aquest reforç ha fet, segons el cap de la policia, que hagin aconseguit reduir el consum de drogues a les escales. El programa també ha acabat amb alguna pràctica que es donava, per exemple, a la plaça de la Llibertat on grups de joves s'estaven davant dels pisos i els veïns "havien de demanar permís" per accedir a casa seva. "Ara els veïns diuen que estan més tranquils perquè tenen l'accés a casa lliure de gent", ha explicat Marco.

L'alcalde, Jaume Torramadé, ha destacat que actualment hi ha un 30% dels pisos del sector centre que participen del programa i que quan, de manera progressiva, es vagin incorporant algunes de les 19 comunitats en llista d'espera, arribaran a donar cobertura a més del 50% dels habitatges.