Els veïns de Bàscara seguiran tallant l'N-II i demanen que s'hi sumin més municipis

La plataforma 'Prou camions N-II' consensua un manifest amb l'objectiu final que s'arribi a debatre al Parlament

Els veïns de Bàscara (Alt Empordà) tallaran l'N-II de manera indefinida mentre el trànsit de camions no es derivi per l'autopista AP-7. Asseguren que no es rendiran i ja anuncien que, si no es mou fitxa en els propers dies, faran més accions sorpresa. A més, han consensuat un manifest que volen fer arribar a tots els plens dels municipis per on passa la carretera entre la Jonquera i Sils (Selva), perquè els donin suport i facin pinya en la seva reivindicació. Els veïns, que aquest vespre han constituït oficialment la plataforma 'Prou camions N-II' també buscaran suport de grups polítics amb l'objectiu final que el text s'arribi a debatre al Parlament.

Demà farà quatre setmanes que els veïns de Bàscara tallen l'N-II per reclamar que els camions deixin de passar per la carretera i es desviïn per l'autopista. La mort d'una veïna de la població, víctima d'un accident a Vilamalla (Alt Empordà), va encendre els ànims. I durant tot aquest temps, la població no ha cessat en la seva reivindicació.

Aquest vespre, els veïns han fet un pas més. S'han constituït formalment en plataforma -que han batejat com 'Prou camions N-II'- i han decidit que, encara que puguin passar setmanes abans no es tregui el trànsit de camions a la via, les protestes no cessaran. Cada dia, entre nou i deu del matí es continuarà tallant la carretera i al vespre, entre les set i les vuit, faran un ús massiu del pas de vianants que hi ha al poble.

Durant l'assemblea, els veïns també han fet una pluja d'idees per trobar noves mesures de protesta. Entre aquestes, fer una marxa lenta de vehicles, penjar pancartes a totes les cases que tenen façana a la carretera, plantar el pessebre vivent al mig de l'N-II o ballar sardanes damunt la calçada. "D'allò que es tracta és que es vegi que no ens cansarem", explica la portaveu de la plataforma, Eugènia Carbó.

Aquest vespre, a més, l'assemblea també ha consensuat un manifest, que ara faran arribar als plens de tots els pobles que hi ha entre la Jonquera i Sils per buscar el suport dels plens. La intenció, concreta Carbó, és fer pinya i "estendre la reivindicació" a aquells municipis que també es veuen afectats per l'estat "d'inseguretat" que té l'N-II de nord a sud de la demarcació.

El text recorda, entre d'altres, que diàriament circulen uns 30.000 vehicles per aquesta carretera -una tercera part, camions- i que el risc de patir-hi un accident greu és molt elevat. "Diàriament, a l'N-II hi ha un ferit lleu, greu o mortal", recull l'escrit.

En el 75% dels sinistres, un camió implicat

El manifest també subratlla que en el 75% dels sinistres que registra la carretera hi ha implicat un camió. "L'estat precari de l'N-II, fruit d'una manca d'inversió per culpa de la mala gestió política, incrementa la seva perillositat", diu l'escrit, que ara s'enviarà a tots els veïns porta a porta i també es farà arribar als altres municipis gironins.

El manifest també recorda que l'AP-7 està "infrautilitzada" i que, any rere any, l'Estat ha de pagar indemnitzacions a la concessionària si no s'acompleixen els volums de trànsit previstos a l'autopista. "Per això, reclamem que els camions es desviïn per l'AP-7 i que es faci inversió per eliminar els punts negres de l'N-II", conclou l'escrit.

A més d'estendre la reivindicació als altres municipis gironins, la plataforma 'Prou camions N-II' també buscarà el suport de polítics amb l'objectiu que el manifest s'arribi a debatre al Parlament de Catalunya. Mentrestant, demà, al punt de les nou del matí, els veïns de Bàscara tornaran a tallar la carretera, com ja porten fent des de fa quatre setmanes.