Josep Maria Fonalleras retorna a les llibreries amb 'Climent'

L'escriptor gironí publica novel·la amb Amsterdam Llibres després de vuit anys de silenci

Josep Maria Fonalleras (Girona, 1959) reconeix que aquesta és una història que fa quinze anys no hagués escrit. A 'Climent' hi és molt present la reflexió sobre una vida que s'escapa, sobre la pèrdua de sers estimats però també hi té pes la literatura i l'amistat. L'escriptor gironí retorna a les llibreries després de vuit anys sense publicar cap novel·la i, per primera vegada, abandona el seu estil -més proper a la prosa poètica- i situa la trama en un univers concret (Girona, Barcelona i Roma) amb uns personatges inspirats en amistats pròpies, amb noms i cognoms.

"La novel·la té un terç de coses que he viscut, una altre terç de coses que he vist i un terç me l'he inventat", assegura l'escriptor. L'escriptor gironí Josep Maria Fonalleras no és partidari d'avançar massa detalls sobre la trama i l'univers que ha volgut crear a la seva darrera novel·la, 'Climent', ja que prefereix que cada lector en tregui les seves conclusions. No obstant això, ha avançat que el llibre relata la història d'una colla d'amics que després de la mort d'un dels membres del grup, en Climent, encarreguen a un jove escriptor que converteixi en novel·la tots els apunts acumulats durant anys pel seu amic.

Darrera d'aquesta posada en escena -aparentment simple-, s'hi amaga un seguit de reflexions que Fonalleras fa sobre la vida, l'amistat, l'amor i la pèrdua. "Els temes de la novel·la són profunds però els he intentat tractar d'una manera lleugera", reconeix l'escriptor, per a qui aquesta novel·la suposa trencar alguns dels esquemes que havia seguit en obres anteriors.

Un dels canvis que Fonalleras afronta amb 'Climent' és el de situar la història en un lloc conegut. Fins ara, l'escriptor gironí sempre havia optat per explicar històries "situades en llocs indeterminats". En aquesta novel·la, Fonalleras fa que tot ocorri a cavall de Girona, Barcelona i Roma, tres ciutats que coneix bé. "Em trobo amb la paradoxa que quan més situes els llocs o les persones és quan més te'n vas de la realitat", reflexiona Fonalleras, que assegura que la novel·la no té res de costumista.

Una altra de les petites sorpreses de la novel·la és que els membres de la colla d'amics d'en Climent responen, amb noms i cognoms, a amistats reals de l'escriptor. "M'han servit per inspirar-me, però no tot el que explico és veritat", apunta. Així mateix, el lector s'adona que un dels amics és "en Sunyer" -Salvador Sunyer, director del Temporada Alta- o també té el seu paper l'escriptor Lluís Muntada. Fonalleras compara aquesta singular colla amb "un club anglès" on els intergrants tenen aparença refinada però que, en la intimitat, són histriònics.

En canvi, segons ha explicat Fonalleras, el personatge de Climent és inventat, així com també ho és el jove escriptor a qui els seus amics encarreguen enllestir la novel·la inacabada. No obstant això, l'escriptor reconeix que hi ha tints biogràfics en els dos personatges i també en d'altres moments de la història. "Mentre he escrit el llibre ha mort la meva mare i aquest procés d'assistir a una pèrdua, a una desaparició, també hi és a la novel·la", reconeix.

A 'Climent' apareixen diverses fotografies i pintures, obra del suís Ferdinand Hodler, que a principis del segle XX va retratar durant els darrers mesos de la seva vida la seva amant. Aquesta història és la que inspira el protagonista, en Climent, en veure que la seva vida s'escapa i decideix marxar a Roma per intentar acabar la novel·la que fa anys que intenta escriure abans no l'atrapi la mort.

Vuit anys de silenci literari

'Climent' trenca un silenci literari de vuit anys, durant els quals Josep Maria Fonalleras ha intensificat les seves col·laboracions en premsa -'El Punt' i 'El Periódico'- i, en certa manera, ha fet com el protagonista de la novel·la i ha anat acumulant "notes i vivències".

El llibre ja es troba a les llibreries i la presentació oficial es farà a la Llibreria 22 de Girona, on compartirà diàleg amb l'escriptor i periodista Rafael Nadal i el poeta i pintor Narcís Comadira. "Parlarem de manera distesa sobre els temes del llibre", ha avançat.