La comunitat científica de la UdG es planta al rectorat en contra del canvi climàtic

Demanen reduir la mobilitat de docents i estudiants per eliminar el 75% de les emissions

Diversos científics i investigadors de la Universitat de Girona (UdG) s’han plantat aquest dijous al migdia al davant del rectorat per protestar en contra del canvi climàtic. En la protesta hi han participat el mateix rector de la UdG, Quim Salvi, acompanyat d’altres vicerectors.

Els organitzadors de la protesta han llegit un manifest recordant que cal actuar per revertir les conseqüències de l’emergència climàtica. Una de les mesures que ha proposat la comunitat científica és reduir la mobilitat individual de docents i estudiants de la UdG, ja que representa un 75% de les emissions contaminants que té la UdG. Per altra banda, demanen al rectorat comprar menys productes embolcallats de plàstic.

En la convocatòria que s'ha fet al campus del Barri Vell, els científics s'han concentrat davant del rectorat de la UdG on també hi havia el rector i altres vicerectors que s'han sumat a l'aturada. Els científics han desplegat una pancarta en què exposaven el lema 'Lluita avui, salva el demà!'. Posteriorment, alguns dels investigadors han llegit un manifest.

L'estudiant de doctorat de Geografia de la UdG, Maria Borràs, ha llegit una part del manifest en què ha recordat que "cada dia s'extingeixen unes 40 espècies arreu del món" a causa de l'emergència climàtica. Per això ha reclamat a les administracions, empreses i la societat que posin el fre en les emissions contaminants.

Borràs ha insistit que l'emergència climàtica aboca als animals a la "sisena extinció massiva" i per això reclama accions contundents perquè "ja no hi haurà un demà si no ens hi posem avui".

Compactar les classes

Els científics han plantejat algunes de les mesures que es podrien implementar a la UdG. L'investigador Gabriel Jover ha recordat que una diagnosi encarregada per la universitat apuntava que el 75% de les emissions que es produeixen en aquest centre provenen dels vehicles privats. Per això cal actuar per reduir els desplaçaments que poden fer docents i estudiants.

Una manera d'evitar aquests desplaçaments és compactar les classes. Jover ha apuntat que no cal perdre presencialitat, però si que aposta per reduir els dies que els alumnes assisteixin a les aules. Per aconseguir-ho, l'investigador proposa fer tres o quatre jornades lectives més llargues que actualment i permetre que els estudiants facin treballs des de casa la resta de dies.

Per altra banda, per aconseguir una reducció del 25% de les emissions que generen els desplaçaments, el col·lectiu de científics proposa que la universitat permeti el teletreball entre un i dos dies a la setmana a tots els treballadors. Amb això s'aconseguiria una major conciliació familiar, al mateix temps que es reduirien els desplaçaments.

Una última mesura que proposen els investigadors al rectorat és incidir en la contractació dels bars i restaurants de les facultats. Consideren que es podrien incloure clàusules perquè aquests serveis no ofereixin begudes en ampolles de plàstic i també que apostin per menjar i productes de proximitat.

Segons els científics universitaris, amb aquestes mesures la UdG podria complir "amb els mínims dels Acords de París" abans del 2030. Malgrat tot, Jover ja ha avançat que algunes de les mesures caldrà posar-les a prova i millorar-les en mesura que es van aplicant.