Guanyem Girona critica que l'equip de govern no està aprofitant els fons Next Generation

Proposen destinar els fons europeus a rehabilitar barris, renovar el Museu d'Història o fer una ZBE "ambiciosa"

Guanyem Girona critica que l'equip de govern està "hipotecant milions d'euros a porta tancada" amb els fons Next Generation. El seu portaveu, Lluc Salellas, qualifica "d'anecdòtiques" algunes propostes que han fet JxCat i ERC i diu que tenen la sensació que les subvencions europees "es volen utilitzar per fer projectes pendents", però sense fer "el pas de gegant que permetrien".

La formació municipalista critica que els projectes s'escullin "sense participació ciutadana ni debat amb l'oposició". Assegura que, quan ho han demanat al govern, només han rebut "el silenci" com a resposta i, per això, han fet pública la seva proposta: rehabilitar barris, renovar el Museu d'Història o fer una zona de baixes emissions (ZBE) que sigui "ambiciosa".

Segons ha posat en relleu Guanyem, la seva proposta per als Fons Next Generation prioritza tres eixos: habitatge, mobilitat i cultura. El cap de l'oposició i portaveu del grup, Lluc Salellas, lamenta "la manca de transparència" per part de JxCat i ERC i assegura que, a l'hora d'escollir projectes, "fins ara no hi ha hagut ni voluntat de diàleg amb l'oposició, ni interès de participació per part de la ciutadania".

Fins ara, l'Ajuntament ha rebut l'aprovació de 4,2 MEUR per tirar endavant el projecte turístic que pivota al voltant de les Hortes de Santa Eugènia, a més de 3,1 MEUR més per a diversos projectes de mobilitat. Segons diu Guanyem, "el consistori aspira a rebre 27 MEUR més" dels fons europeus per a la recuperació postcovid.

La formació creu que els Next Generation han de servir per "dotar la ciutat d'un impuls que fa anys que li manca". En aquest sentit, Salellas ha titllat "d'anecdòtiques" algunes de les propostes fetes pel consistori. "Tenim la sensació que es volen utilitzar els Next Generation per desenvolupar projectes pendents però no hi veiem una intenció de fer el pas de gegant que et permetrien en matèries molt necessàries", diu el portaveu de Guanyem.

Per a la regidora Cristina Andreu, el primer eix que caldria reforçar amb la injecció de capital europeu és el de l'habitatge, "un problema transversal a nivell de ciutat i que sembla no tenir aturador". En aquest sentit la formació municipalista veu interessant explorar dos tipus de projectes. D'una banda, els fons es podrien fer servir per a la construcció d'habitatge social en règim de lloguer en edificis energèticament eficients. En segon lloc, i per agilitzar els processos de promoció, els fons també podrien utilitzar-se per desenvolupar col·laboracions públicoprivades per augmentar el parc d'habitatge protegit de la ciutat.

D'altra banda, Guanyem veu prioritari impulsar iniciatives per "redignificar els barris". Així, el partit vol una línia de fons europeus dedicada a crear zones d'especial interès per a la rehabilitació, com podrien ser a Sant Narcís, Can Gibert, Pont Major o la Creueta. Cristina Andreu ha defensat la necessitat de "revaloritzar" aquests barris per "aturar una segregació social que a Girona cada dia és més aguda".

Museu d'Història i ZBE

La segona línia a prioritzar per a la formació municipalista és el sector de la cultura. Els Fons Next Generation preveuen també una línia per a la conservació del patrimoni cultural que, critica Guanyem, "a dia d'avui l'Ajuntament encara no ha explorat". La formació ha posat sobre la taula com a possible projecte una renovació del Museu d'Història de la ciutat.

Salellas ha indicat que una injecció de diner europeu permetria que el museu "fes un salt qualitatiu" i també permetria adaptar-se a les necessitats actuals. En aquest sentit, el cap de l'oposició ha recordat que un projecte potencial seria millorar l'accessibilitat de l'espai i també explorar la possibilitat d'establir-hi una entrada en ascensor a través del solar situat a la pujada de Sant Feliu.  

Finalment, l'últim eix que Guanyem prioritzaria se centra en aconseguir una ciutat més verda a través d'una mobilitat sostenible. En aquest cas, Cristina Andreu ha recuperat quinze propostes que la formació va fer el passat febrer per acompanyar la futura ZBE. Aquí, ha explicat que els fons europeus podrien servir per pacificar places i carrers, incorporar aparcaments segurs per a bicicletes en punts estratègics de la ciutat, comprar autobusos elèctrics i ser la primera pedra per tirar endavant els trens-tram de la Costa Brava i d'Olot-Banyoles-Girona, "dos grans projectes de futur que han de vertebrar les comarques Gironines".

El "silenci" com a resposta

Per acabar Guanyem ha expressat dubtes amb la metodologia de l'equip de govern a l'hora d'escollir els projectes que optin als Next Generation. La formació critica que es faci "sense cap tipus de participació ciutadana ni cap debat amb l'oposició".

"S'estan hipotecant milions d'euros a porta tancada i sense cap tipus de debat públic", ha expressat Salellas. En aquest punt, el cap de l'oposició ha explicat que en les tres últimes juntes de portaveus Guanyem ha demanat informació sobre els Fons Next Generation i que l'única resposta que han rebut "ha estat el silenci".