La nevada cau en algunes cotes baixes de Girona i poden seguir fins a mitjanit

La precipitació s'ha registrat en indrets com Cadiretes i ja es concentra al Ripollès i la Garrotxa

[ACTUALITZAT 21:50h] La nevada que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) havia alertat podria arribar en algunes cotes baixes de les comarques gironines s'han complert quan pels voltants de les cinc de la tarda ha començat a precipitar al cim de Montagut a Llagostera (Selva), com també al Massís de Cadiretes (Baix Empordà) a una alçada de 500 metres.

Posteriorment aquesta s'ha desplaçat fins a cotes superiors a la comarca del Ripollès, afectant a la seva pràctica totalitat, com també en alguns punts de la Garrotxa com Sant Privat d'en Bas o les Planes d'Hostoles. Per al seva banda, Protecció Civil ha alertat que les nevades poden seguir fins a la mitjanit a la província de Girona com també en alguns punts de l'extrem sud de Catalunya.

Amb tot, les precipitacions d'avui s’han produït amb fred però amb temperatures en alguns casos per sobre de 5ºC positius, fet inusual. Des del SMC han explicat la raó en una piulada a Twitter: “Es produeix quan hi ha precipitació i per sota de la isozero l’ambient és molt sec. Com que l’aire per on cau està molt sec el floc de neu se sublima. Per sublimar-se el floc treu la calor d’ell mateix, conseqüentment es refreda i, per tant, no pot començar el procés de fusió encara que la temperatura ambient sigui superior als 0°C”.

Afectacions viàries

La carretera C-16 ha quedat tallada aquest diumenge a la tarda a l'altura de Cercs (Berguedà) per la nevada que hi està caient. Segons el Servei Català de Trànsit, calen cadenes per circular per aquesta via i el tall afecta des del punt quilomètric 99 fins al 104 en ambdós sentits de la marxa. La C-16 uneix Barcelona amb la Cerdanya a través del Vallès, el Bages i el Berguedà i en diumenge sol registrar un important volum de trànsit en sentit sud, cap a l'àrea metropolitana, especialment a l'Alt Berguedà, on la carretera no està desdoblada.

La via ha estat restablerta quan passaven pocs minuts de les nou de la nit.