Els bancs reben les antipaties dels empresaris gironins

El sector calcula que aquest 2013 les empreses deixaran de cobrar un 11% de totes les factures que emetin

Els empresaris gironins critiquen que els bancs els obliguen a hipotecar patrimoni personal com a condició per poder aconseguir crèdits per als seus projectes. Això suposa que moltes iniciatives es quedin al calaix, sobretot les d'indústries que volen obrir-se a l'exterior.

El Grup Impuls per Girona -format per les tres Cambres de Comerç, les dues patronals i el Fòrum Carlemany- vol reunir-se en breu amb els representants de les entitats per intentar obrir l'aixeta del crèdit. Els empresaris asseguren que, al costat de la dificultat per aconseguir finançament, aquest any els impagats es continuaran enfilant. De fet, calculen que les empreses deixaran de cobrar un 11% de totes les factures que emetin.

El Grup Impuls per Girona (GIG) critica que l'aixeta del crèdit continua tancada. Fins i tot, per a aquelles empreses solvents que tenen projectes en cartera. "El finançament no flueix", ha lamentat Ernest Plana, president de la patronal Foeg.

Segons el lobby empresarial gironí, els bancs han endurit les condicions d'accés al finançament. Tant, que fins i tot l'empresari ara ha d'arriscar el seu patrimoni personal. "Hi ha bons projectes, sobretot d'indústries que volen exportar, que estan aturats, perquè els bancs demanen als empresaris que hipotequin bona part del seu patrimoni personal si volen aconseguir crèdit", diu Ernest Plana. I hi afegeix: "Això és inviable".

Des del GIG es critica que aquesta actitud posa pals a les rodes a projectes d'empreses sanejades. "Les entitats financeres no hi confien prou, encara que siguin viables, i demanen a l'empresari que arrisqui els seus béns personals", lamenta Plana.

"En canvi, però, veiem atònits com des del Banc Central Europeu es vessen diners damunt els bancs, i no n'hi ha per reactivar les empreses", hi afegeix el president de la patronal Pimec Girona, Iñaki Frade. Per això, durant la trobada d'aquesta tarda, els membres del GIG han decidit impulsar una trobada amb els representants de totes les entitats bancàries establertes a Girona. "La voluntat és intentar trobar possibles solucions", indica el president de la Foeg.

Al costat dels problemes de finançament, però, les empreses també en tenen per poder cobrar les factures a temps. De fet, el GIG indica que, ara, les administracions triguen de mitjana més de quatre mesos a pagar, quan la Llei de Morositat estableix que aquest termini no ha de ser superior als 40 dies.

Un 11% de les factures, impagades

I en el cas de les factures entre privats, la situació tampoc millora. L'any passat, les empreses gironines van deixar de cobrar un 7% de les factures que van emetre, i aquest 2013 el GIG calcula que aquesta ràtio de morositat s'enfilarà fins a l'11%. "Això posarà en una situació difícil a moltes empreses, perquè totes aquelles que no tinguin beneficis per damunt d'aquest percentatge podran entrar en pèrdues", ha avançat Iñaki Frade.

Per últim, el GIG reitera que l'Estat continua retardant la devolució de l'IVA a les empreses gironines. De mitjana, més de quatre mesos. "Això no és admissible, perquè a conseqüència d'aquest retard en les devolucions, moltes d'elles poden veure's immerses en problemes financers", subratlla el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé.

Des de la Cambra l'any passat ja es va enviar una carta a l'Agència Tributària reclamant que es complissin els terminis en la devolució de l'impost. A finals de gener, se n'ha enviada una altra. De moment, encara no han rebut resposta.