Querella contra l'exalcalde d'Albons per autoconcedir-se la llicència d'una granja

L'explotació és a tocar d'una casa de turisme rural i a l'hora de tramitar els permisos això no es va fer constar enlloc

El jutjat ha imputat per un delicte de prevaricació l'exalcalde d'Albons (Baix Empordà), Julià Giró, per haver-se autoconcedit la llicència d'una granja d'ovelles i cabres que incomplia la normativa. L'explotació és a tocar d'una casa de turisme rural i, segons recull la querella criminal, a l'hora de tramitar-ne els permisos, això no es va fer constar enlloc.

A la denúncia que ha obert tot el procés, s'hi fa constar que Giró va "abusar de la seva condició d'alcalde" i que va actuar "de manera injusta i arbitrària" aprofitant-se del càrrec. La granja té capacitat per a més de 1.300 ovelles i cabres. Els jutjats de la Bisbal d'Empordà han citat a declarar l'exalcalde com a imputat. Els fets que ara han acabat amb la imputació de l'exalcalde es remunten a principis del 2009. Aleshores, Giró portava deu anys a l'alcaldia (primer com a independent, després per CiU i, finalment, amb un grup avalat pel PSC). A més de ser alcalde, Julià Giró era soci de la societat ramadera Giró-Colomer S.C. Ell tenia el 50% de l'empresa i el seu germà l'altra meitat.

El gener d'aquell any -segons recull la querella criminal- Giró va entrar a l'Ajuntament una sol·licitud per obtenir la llicència ambiental d'una granja de cria d'ovelles i cabres. L'explotació, situada a la masia coneguda com a 'Can Colomer', té capacitat per a 1.365 caps de bestiar.

Al costat d'aquesta masia, però, n'hi ha una altra que es dedica al turisme rural. Això, però, a l'hora de tramitar la llicència de la granja, no es va fer constar enlloc. A la documentació únicament s'hi va recollir que el nucli urbà més proper a 'Can Colomer' era el d'Albons, que es troba situat a uns 600 metres.

Segons recull la querella, això contravé el reglament per a l'exercici "d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses", perquè no es van respectar les distàncies mínimes. No només amb el nucli d'Albons -que hauria de ser de 2 quilòmetres- sinó també amb el mas de turisme rural. I és que la cuina d'aquesta casa gairebé dóna paret per paret amb el lloc on es dipositen els purins de les ovelles i les cabres.

A més, la querella també subratlla que, durant tota la tramitació de la llicència, Giró no en va informar en cap moment els propietaris del mas de turisme rural. Això va suposar, entre d'altres, que no hi poguessin presentar al·legacions.

Autoconcedir-se la llicència

El 30 de juliol del 2009, l'exalcalde es va autoconcedir la llicència per tirar endavant l'explotació d'ovelles i cabres. Segons recull la querella criminal, Julià Giró va "abusar de la seva condició d'alcalde" perquè va prendre part "en decisions en les s'hauria hagut d'obtenir" i, a més, va ometre "elements essencials a la documentació aportada", com l'existència del mas de turisme rural a uns vint metres de la granja.

Per això, la denúncia subratlla que l'exalcalde va dictar una resolució "injusta i arbitrària", ja que es va "concedir a si mateix" la llicència ambiental per a la granja d'oví i cabrum.

Ara, els Jutjats de la Bisbal d'Empordà han admès a tràmit la querella i han imputat Julià Giró per un delicte de prevaricació. L'exalcalde d'Albons ha anat a declarar avui als jutjats com a imputat per aquests fets.

Durant la seva declaració, Giró ha sostingut que ell en tot moment va fer el que li van dir els tècnics municipals. Això sí, l'exalcalde s'ha negat a respondre si, a l'hora de tramitar la llicència ambiental, va ometre l'existència del mas de turisme rural a tocar de la granja.