Serveis Socials del Baix Empordà ja han atès a més de 700 refugiats ucraïnesos

S'ha creat un espai al web del Consell Comarcal per informar sobre el procés d'acollida

L'Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Empordà ja ha atès un total de 453 refugiats provinents d'Ucraïna, sense tenir en compte les persones que s'han atès des de Palafrugell (88 persones) i Sant Feliu de Guíxols (217 persones).

Per a Marta Casacuberta, directora dels Serveis Territorials d'Igualtat i Feminismes a Girona, "en aquests moments volem agrair la feina que estan fent els tècnics d'acollida i de serveis socials que tenen les entitats locals, així com la tasca d'altres departaments de la Generalitat, com els d'Educació i Salut, que també estan responent a aquesta situació important d'arribada massiva de persones a la nostra demarcació".

Per la seva banda, Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, "sobretot esperem que aquesta guerra s'acabi i que els refugiats puguin tornar a on volen, a casa seva. Tanmateix, si no és així, farem el possible perquè es puguin establir aquí en bones condicions". El president també ha posat en relleu que "des de les àrees de Benestar Social i d'Ensenyament s'està treballant de valent per agilitzar el procés d'escolarització dels nens i nenes ucraïnesos, oferint-los també beques menjador i de transport".

Aquestes declaracions arriben després que ahir es va celebrar una sessió extraordinària urgent del Consell d'Alcaldies amb l'objectiu de tractar la gestió d'acollida de les persones refugiades. Per donar resposta a les persones que arriben al Baix Empordà buscant refugi, el Consell Comarcal, amb coordinació amb el Departament d'Igualtat i Feminismes de comarques gironines ha establert els primers circuits d'acollida i derivació en l'àmbit municipal. A la pàgina web del Consell Comarcal s'ha creat un espai on es va penjant tota la informació rellevant i contrastada referent al procés d'acollida.

Pel que fa als municipis més grans de 5.000 habitants, com Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Castell-Platja d'Aro, Torroella de Montgrí, Calonge i la Bisbal d'Empordà han establert un circuit de derivació propi i una persona referent s'encarregarà de fer la primera atenció a les persones que arribin, de manera coordinada amb el Consell Comarcal.

En el cas dels municipis més petits, també de Santa Cristina d'Aro, el referent serà el Servei d'Acollida Comarcal del Baix Empordà. El circuit de derivació és enviar un correu electrònic a acollida@baixemporda.cat amb el nom i cognoms, telèfon, municipi de residència i còpia escanejada del passaport de tota la unitat familiar (si és possible) i si tenen alguna persona referent aquí que parli l'idioma.

Alhora, i atès que l'entitat de referència en temes de refugi és Creu Roja, s'ha establert una coordinació amb les diferents assemblees locals de Creu Roja per tal de donar cobertura en l'atenció jurídica i canalitzar les demandes per acollir-se al Programa de refugi.

Al llarg d'aquestes setmanes, l'Àrea d'Acollida del Consell Comarcal ha estat treballant en diferents accions relacionades amb l'acollida de persones provinent d'Ucraïna, entre elles es destaca la creació d'una taula d'emergències, l'assessorament en els casos d'acolliments per part de famílies, la iniciació de la contractació d'un traductor d'ucraïnès, la dinamització d'espais de trobada de famílies ucraïneses que ja vivien al territori amb famílies nouvingudes, entre altres.