El programa de cribratge de càncer de còlon i recte ha detectat la malaltia a 323 gironins des del 2013

Durant el 2021 s’han detectat 42 càncers a la Regió Sanitària Girona

El Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte (PCPCCR) ha permès detectar la malaltia a 323 habitants de la Regió Sanitària de Girona, des que es va posar en funcionament l’any 2013. Durant aquests set anys, un total de 10.964 anàlisis han donat positiu i s’han realitzat en els diferents hospitals 8.296 colonoscòpies. Aquestes proves han permès la detecció precoç de la malaltia i el posterior inici del corresponent tractament.

El Programa es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. El cribratge de la població de cada comarca es completa amb dos anys, moment a partir del qual es torna a convidar als primers participants i, així, cada dos anys es completen el que s’anomenen rondes.

Pel que fa a les dades del darrer any, durant el 2021 s’han detectat 42 càncers, xifra que representa una taxa d’1,12 per cada mil persones cribrades. El nombre de participants representa el 36,43% del conjunt de la població que ha estat cridada, un total de 102.798 habitants, homes i dones de 50 a 69 anys, que és la població diana. La comarca de la Garrotxa és la que ha comptat amb el percentatge de participació més alt, del 48,23%, seguida del Ripollès (46,49%), el Baix Empordà (38,75%), Gironès-Selva Interior-Pla de l’Estany (36,25%), l’Alt Empordà (34,79%), l’Alt Maresme (33,58) i la Selva Marítima (29,25%).

Aquest 31 de març se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon, jornada en què anualment es fa una crida a la prevenció de la malaltia a través de la participació en el Programa. El PDPCCR es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona l’any 2013 per la comarca del Baix Empordà. Durant l’any 2015 es va anar introduint progressivament a tota la Regió Sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard es va estendre a la resta de Regió, de manera que a finals de 2017 es va completar la implantació arreu de la Regió.

El Programa a la Regió Sanitària de Girona es coordina des l’oficina tècnica que gestiona l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), des de la qual s'invita a participar-hi a la població durant l'any en curs a través d’una carta que es rep al domicili, en què s’explica el programa i s’informa de com participar-hi.

Els participants han de dirigir-se amb la carta a una oficina de farmàcia acreditada, on se’ls donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que la portin de nou a la farmàcia. Les farmàcies envien les mostres a analitzar a l’Oficina tècnica. Si són negatius, es notifica als participants a través d’una carta. Si són positius, són citats per a una visita a la Unitat d'Endoscòpies del centre hospitalari que els correspongui, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica.

La colonoscòpia és una prova que permet visualitzar directament tot el budell gruixut per dintre. És la prova més efectiva per diagnosticar la causa concreta de la sang detectada en la prova de detecció de sang oculta en la femta. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, pot ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Una detecció precoç en els casos de càncer colorectal és fonamental per atacar la malaltia en els estadis inicials, tal com explica el coordinador del Programa de Cribratge de Càncer de Còlon, el doctor Josep Costa. “Aquest càncer es pot desenvolupar sense generar molèsties i quan apareixen és perquè la malaltia ja està avançada. Amb una detecció precoç, s’augmenten les possibilitats de curació, és per això que és tan important participar-hi”, assegura. En altres casos, es detecten lesions que, si no es tracten, amb el temps poden esdevenir càncer.

El càncer de còlon és el més freqüent a Girona

L’alta incidència d’aquest tipus de càncer a la demarcació queda recollida en el darrer estudi CanGir, publicat el setembre de 2021, i amb dades consolidades del Registre del Càncer a Girona entre els anys 2013 i 2017. L’estudi, que analitza l’impacte del càncer a la regió, conclou precisament que la neoplàsia maligna colorectal ha sigut la més freqüent a Girona tant en homes com en dones. Si es diferencia per sexes, és el segon més diagnosticat. A més, també és el segon tipus de càncer més letal, amb unes 225 defuncions anuals, precedit només pel de mama en el cas de les dones i pel de pròstata en el cas dels homes.

A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb unes 1.900 defuncions/any.

La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.

Al nostre país, la supervivència del càncer de còlon ha millorat en els darrers 15 anys a causa dels avenços en el tractament. Si el càncer es diagnostica abans que s’hagi estès més enllà de l’intestí, la possibilitat de sobreviure als cinc anys supera el 90%. No obstant això, més del 50% dels càncers de còlon que es diagnostiquen es troben en fases avançades, fet que redueix les possibilitats de supervivència als cinc anys. És per això que la detecció precoç ofereix la possibilitat de reduir el nombre de persones que moren cada any per aquest càncer.

El risc de tenir la malaltia també es redueix amb el seguiment d’hàbits saludables, especialment a través d'una alimentació rica en fibres, reduint l'obesitat, fent activitat física de manera habitual i evitant el consum de tabac i alcohol.